Говорител на израелската армия съобщи, че ирански сили в Сирия са изстреляли в нощта на 10 май около 20 ракети срещу израелски позиции на Голанските възвишения, предаде Ройтерс.

Мишени са били няколко бази и някои от изстреляните ракетите са били прехванати. Израелските военни мълниеносно са отвърнали на огъня, гласи съобщението на армията. Няма данни за жертви, а щетите, нанесени на израелските позиции са нищожни, добавя Ройтерс.

Противоратектната система "Железен купол" на Израел се е задействала и са свалени голям брой ирански ракети, съобщава Нюз. ру.

Като отговор на иранската атака израелски самолети са нанесли бомбени удари в района на сирийския град Кунейтра в подножието на Голанските възвишения и на 40 км от столицата Дамаск. Поразени са били и цели в град Баас, предава ТАСС.

Най-малко 23 души са били убити при израелските удари, съобщи по-късно Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Според неправителствената мониторингова организация, базирана във Великобритания, са загинали петима сирийски войници и 18 бойци от проправителствените сили. Сред убитите е един сирийски офицер.

Още в началото на седмицата Израел обяви, че наблюдава извънредна иранска активност в района. ПВО и бойните части бяха приведени в повишена бойна готовност, съобщава Би Би Си.

Инцидентът става само два дни след като президентът Тръмп обяви, че изтегля САЩ от ядрената сделка с Иран. Сред малкото поддръжници на това решение е Йерусалим. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху вчера бе рамо до рамо с Путин на парада на Червения площад. След срещата си с руския президент той съобщи, че Русия няма да се меси на политиката, нито на военната активност на Израел в Сирия.