Посещенията и на президента Радев, и на премиера Борисов са едно стопляне на отношенията с Русия, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Но премиерът нищо конкретно не е договорил, смята тя.

"От посещението на г-н Борисов очаквахме много повече конкретика. За съжаление, както разбираме, не е имало срещи между българските министри и техните руски колеги по конкретни теми и споразумения", отбеляза Нинова в парламента днес.

Тя подчерта, че Борисов "се е извинил и иска прошка от Владимир Путин", но според нея е по-важно ГЕРБ да се извинят на българския народ.

"Мисля, че г-н Борисов отиде, за да осигури газ за хъб „Балкан“, но нищо подобно не е получил. Замразяването на „Южен поток“ и на „Белене“ очевидно ще струва много за националния интерес, както виждаме от тези разговори. Нищо конкретно по „Южен поток“, „Белене“, хъб „Балкан“. Ще следим как ще се развиват нещата, но смятаме, че трябва да продължат разговорите“, добави тя.

От ДПС пък не искаха да коментират - имали само "откъслечЕни" данни от медиите за срещите на премиера.

"В парламентарна република би трябвало премиерът Бойко Борисов да дойде и да ни запознае с резултатите от посещението в Русия", заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

По-късно дясната ръка на Борисов - лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов - отвърна на критиките на опозицията с атака:

"Премиерът Бойко Борисов се извини за това, че „Южен поток“ е направен от социалистите, когато управляваха, по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби", заяви той. ""Южен поток“ беше грешно конструиран и заложен. Там лъхаше само корупционен механизъм и схеми.“

Според него "времето ще покаже" дали посещението на премиера е било успешно. Той подчерта, че Борисов се е стараел да защити националния ни интерес, но без да излиза от "рамката на единната позиция на ЕС".

Цветанов каза още, че БСП са виновни и за провала на АЕЦ "Белене".

"В момента има два платени реактора от българската държава. Трябва да се вземе ясното политическо решение в парламента дали проектът може да продължи, само и единствено на пазарен принцип, защитавайки националния интерес“, заяви той. "По данни на експертите проектът е на стойност около 20 млрд. лева. Държавата е платила около 3 млрд. лева. Трябва да е ясно дали проектът ще се реализира, или просто ще забравим за него.“