"Поне от 10-ина човека от системата на здравеопазването съм чул, че в последните дни на правителството на БСП на вълната от уволнени шефове на болници са им искани суми между 15 и 50 000 лв., за да не ги махат."

Това каза бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев в Нова тв. Той подчерта, че му се иска да не вярва на слуховете.

Ген. Тонев посочи и скандален търг за нова реанимация на „Пирогов“, правилата за който били прекроени на изпроводяк от отиващия си кабинет. В крайна сметка се появили обикновени ПВЦ-шкафчета, които не стават за целта, защото не могат да се дезинфекцират.

Той влезе в полемика с бившата министърка Таня Андреева, която каза, че в студиото се говорят лъжи и това не прави чест на генерала.

На обвинението, че е уволнила „на тъмно“ проф. Стоян Миланов – шефа на „Пирогов“, тя каза, че говорила с него в началото на мандата си. Но показателите през последната една година се влошили.

„Това е едно лечебно заведение, което непрекъснато влошава своите показатели“, каза Андреева и няколко пъти не отговори защо е уволнила шефа в последния си ден.

"Един министър е такъв от първия до последния си ден. Когато промени се правят в началото, питат защо в началото, когато в средата, защо в средата, когато в края...“, впусна се в размисли Андреева.

Като аргумент тя изтъкна, че във всичките болнични заведения, в които шефовете за махнати, са правени сериозни проверки. Тя повтори няколко пъти и че няма принцип някой да бъде извикан и да му бъде съобщено, че го уволняват и нямало практика да се съобщава публично, когато се сменя шеф на лечебно заведение: 

„По решение на принципала както се назначават, така и се уволняват ръководители на лечебни заведения, които не се справят.“

Генерал Тонев пък я контрира, че „Пирогов“ трупал загуби вече от 3 години, а не от последния ден на министърката.

За скандалните промени на търга за „Пирогов“ тя каза, че документацията е изготвена от МЗ и не е правена промяна в спесификацията. На това бившият шеф на ВМА показа документи:

„Ето ги старите условия, ето ги новите.“ 

Той напомни и промените в последния момент и на тъмно в Онкологията, Плевенската болница, ИСУЛ.

„Какво значи на тъмно?! Аз съм министър до последния момент – имам правото да взимам решения“, каза още веднъж Андреева. 

Тя обвини Тонев, че навлиза в предизборна кампания.