Липсата на доверие на българите в МВР е "абстракция", а не логичен аргумент за вот на недоверие. Това заяви лидерът на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров в кулоарите на парламента днес.

Това стана минути след като БСП внесе нужните 80 подписа за втори подобен вот срещу кабинета тази година - този път заради провал в сектор "Сигурност".

Според Сидеров българинът няма доверие на нито една институция, затова подобна статистика "не може да е мотив за какъвто и да е политически ход".

"Статистическите данни не са в полза на БСП. Данните за престъпност са повече в полза на сегашното управление, отколкото при тяхното“, заяви той.

Той обаче призна, че МВР се нуждае от промени в начина си на работа, които обаче не можел да осъществи, тъй като не е в изпълнителната власт. Говорил обаче с вицепремиера Каракачанов за предизборното обещание на ОП за полицейско присъствие във всички населени места, което според него е осъществимо.

И според лидерът на "Воля" Веселин Марешки БСП нямат сериозни аргументи за вот на недоверие.

"Ще изчакаме дебатите в зала, може БСП да изкара някакви сериозни тези“, заяви той. "От 3-4 дни колега от БСП казва, че ще изкарат толкова силни неща, че ще ни разплачат. Слушах ги, не можаха да ме разплачат, разсмяха ме с целия цирк, който разиграха“.

Той призна, че сектор "Сигурност" не е стабилен, но отбеляза, че БСП нямали морално право да поставят вот на недоверие.

Само от ДПС заявиха готовност да подкрепят вота на недоверие на левицата. При това с признанието, че още не са се запознали с мотивите на левицата.

"ДПС предложи тази тема на БСП за януарския вот. Тогава имахме 3 кръга преговори за темата. Те не се съгласиха темата тогава да е провалът в сектор сигурност“, припомни депутатът Йордан Цонев. „Имахме своите аргументи и времето показа, че сме били прави това да е тема."

Той добави, че Движението има "разширено тълкувание" на темата сигурност в страната - тя била подкопана и от участието на националисти във властта.

Последен коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също не бе запознат с мотивите - въпреки факта, че са публични от часове. Той отново се възмути, че БСП искат вот на недоверие преди началото и в края на европредседателството.

"Смятам, че въпреки някои слабости в сектора, този вот е абсолютно неуместен. Той не кореспондира с очакванията на хората. Както знаете, и високите оценки на европейските лидери, и очакванията на обществото са да изкараме пълен мандат."

МВР поемало мерки да се ограничат гафовете, като се освобождава виновните ръководители. 

Цветанов отбеляза и че е най-добре за вота да се насрочи извънредно заседание, за да не се губи редовното парламентарно време.