Председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров е поискал да напусне поста, а правителството одобри днес освобождаването му.

Новината съобщиха от Министерския съвет, но без да дават подробности, извън това, че решението е по лична воля на самия Димитров. За негов наследник е предложен настоящия му заместник Атанас Атанасов, който има богат опит в системата на сигурността. За да станат и оставката, и новото назначение факт предстои да бъде издаден указ от президента Румен Радев след предложението на кабинета.

Преди да поеме ДАР през 2012 г. Драгомир Димитров бе дипломат. Той бе част от екипа на посланичката ни Меглена Плугчиева в Берлин. Според представители на управляващите се очаква разузнавач № 1 да се върне към дипломатическото поприще.

Кариерата на Димитров на ръководен пост в сферата на сигурността започва през 2002 г. Той тогава оглавява МВР във Велико Търново - преди това работи в МВРВ и разузнаването на по-ниски позиции. След периода начело на полицията в Търново той заминава на мисия в Германия, за да се прибере и да да ограви разузнаването през 2012 г. По негово време службата бе девоенизирана, бе приет и специалния закон за нейното функциониране и дейност. Димитров бе преназначен по новия закон през 2015 г. с президентски указ, а 5-годишният му мандат трябваше да изтече през 2020 г.

По всяка вероятност Димитров ще поеме консулска работа в Германия.