Как оценява Ангела Меркел като канцлер, какви трябва да са отношенията с Русия, какви ще са последствията от политиката на Тръмп, щастлив ли е с петата си съпруга. На тези и други въпроси бившият германски канцлер (1998 – 2005 г.) Герхард Шрьодер отговаря в интервю за сп. “Щерн”. Предлагаме ви акцентите от разговора на журналистите Ханс-Улрих Йоргес и Кристиан Круг с Герхард Шрьодер.

Господин Шрьодер, как оценявате управлението на наследничката ви на поста Ангела Меркел?

Че съм скептичен, всеки ще го разбере. Случи се нещо, което не биваше да се случва. Една компетентност по задаване на посоките се превърна в некомпетентност.

Какво имате предвид?

Компетентност по задаване на посоките означава канцлерът да разпореди нещо и съответният министър да го изпълни.

Това не го доловихте при Меркел?

Усетих го болезнено. Беше ясно, че този спор (между Меркел и вътрешния министър Зеехофер по миграционната криза – б. р.) ще има последствия за коалицията и за авторитета на правителството в Европа, ако не и извън континента. Налице беше нестабилност. Някои казват, че в крайна сметка госпожа Меркел се е наложила, но предстои да видим дали е така. Зависи и от това, дали ще бъдат сключени споразумения с Австрия и Италия за връщане на бежанци.

Става въпрос за двама до петима бежанци дневно на баварско-австрийската граница.

Ето защо естествено би било по-добре това да се уреди без голям шум. Бройката, за която става дума, не е съотносима към поразията, която беше причинена. Но ХСС (баварският Християнсоциален съюз с лидер Зеехофер – б. р.) беше на мнение, че при разгар на конфликта ще срази АзГ (антиевропейската и крайнодясна партия Алтернатива за Германия – б. р.). Това се оказа пълна заблуда. Чрез копиране на позиции на АзГ не можеш да привлечеш нейни избиратели. Те предпочитат оригинала, а не плагиата.

Бива ли федерален канцлер да допусне министър да му поставя ултиматум?

Никога канцлер не бива да го допуска. Понякога е необходимо да изречеш «Баста!»

Вие как бихте действали?

Когато е налице нерешим спор, канцлерът разполага с две възможности. Или чрез вот на доверие принуждава опонента си към солидарност, или уволнява министъра.

Канцлерът иска вот на доверие от Бундестага и ако спечели, министърът трябва да му се подчини?

Когато се поиска вот на доверие във връзка с конкретен случай, примерно по въпроса за бежанците и канцлерът го спечели, но министърът гласува против или пък не е депутат, какъвто е случаят със Зеехофер, то той трябва да бъде уволнен. Да не постъпиш така, е грешка.

В тази връзка критикувам и собствената си партия. ГСДП (Германската социалдемократическа партия – б. р.) беше длъжна да каже: “Госпожо Меркел, изяснете този централен спор чрез искане вот на доверие!”

Какво остана от авторитета на Меркел?

Намаля значението й на международната арена. Някои в Европа, които не оценяват ролята на Германия, радостно са потривали ръце. В този смисъл спорът навреди на Германия.

Правителството стабилно ли е?

Естествено, че стабилността пострада. Можем само да се надяваме, че коалицията си е извадила поуките.

И колко още тя ще издържи?

Понастоящем никой няма интерес да взриви коалицията. Открит е обаче въпросът дали това ще е така и след общите избори в Бавария през октомври.  Ако на вота ХСС се провали, ако не си исигури абсолютно мнозинство, ще се превърне в непредвидим коалиционен партньор в Берлин.

Не е ли настъпила тотална политическа криза?

Не стигам толкова далеч. Ясно е, че народните партии губят подкрепа. В сравнение с ХДС този процес е по-силно изявен при ГСДП заради възхода на зелените и крайната левица. Но дезинтеграционни сили действат също при ХДС/ХСС, предимно заради възхода на Алтернатива за Германия.

Кога госпожа Меркел трябва да напусне поста? Дали не би трябвало вече да го е направила?

Не. Нямам намерение да настоявам за оставка. Тя ще напусне поста си, когато коалицията се разпадне. Или пък ще намери нов политически партньор.

Тя би могла и да каже, че е време за наследник на поста.

Когато погледнеш кадровия списък на ХДС, не се натъкваш на много подходящи хора.

Не се ли изчерпа енергията на Меркел?

Политическият й стил винаги е бил един и същ. Тя по-скоро изчаква да види как ще се развият нещата и тогава в момент, който смята за подходящ, или взима решение, или оставя обстановката да наложи решение. Тя действа реактивно.

Може ли с един реактивен политически стил да прокараш нещо в Европа?

Не, по принцип това е проблемът. Дълго време се твърдеше, че моят стил “Баста!”  (стига, достатъчно – б. р.) пасвал единствено на доминирана от мъже република. Не намирам, че е така. Политическо ръководство начело с жени или мъже означава да обявиш какво като канцлер приемаш за парвилно и да понесеш съответната отговорност. Това винаги е бил мой принцип. Алтернативата означава да оставиш нещата да се носят по течението. Това е погрешно. Виждаме го на европейско ниво, по миграционния спор, при разнобоя между европейците и американския президент. Не помага да кажеш: “Нека да изчакаме, няма да стане кой знае колко лошо.” Би било добре, ако големите в Европа намерят обща позиция и посочат на американския президент границите.

От 13 години Меркел е канцлерка и от 18  партийна лидерка. Кога батерията се изпразва?

Когато имаш успех, това ти дава сила. Също и когато народът те подкрепя. Когато обаче имаш чувството, че изпускаш нещата, то тогава е време да премислиш: “Още ли го искам, още ли го мога?” Води се дискуция по въвеждане брой на мандати – два, което е 8 години. Мисля, че не е лоша идея.

Какви са чувствата ви спрямо г-жа Меркел? Съчувствие?

Не съчувствие, но може би респект. С голямо удоволствие разговарям с нея. Понякога по нейна молба задвижвам някои неща. Помислете за Русия или Турция. Трябва да се признае, че по отношение на Русия г-жа Меркел винаги е била готова на дискусия. Така беше и при предишните външни министри Щайнмайер и Габриел. При сегашния (Хайко Маас – б. р.) имам съмнения дали ще е в състояние да го прави. ГСДП трябва малко да внимава канцлерката да не окупира източната политика.

През 2010 г. Владимир Путин предложи свободна зона за търговия от Владивосток до Лисабон. Заради търговската война на Тръмп това вече не е ли актуално?

Малко съм натъжен, че на предложението не беше обърнато внимание. Винаги съм изпитвал симпатия относно споразумение за асоцииране между Русия и ЕС. Най вече днес това би било добре дошло. Та който вярва, че конфликтът със САЩ е преходен, той се заблуждава. Тръмп е само върхът на айсберга. Би било наивно да се вярва, че след ерата Тръмп отношенията отново ще се подобрят.

Какво иска Путин? Отново с лице към Европа?

Русия знае, че взаимно сме си нужни. На нас са нужни руските ресурси, не само нефт и газ, а и благородни метали. Нужен ни е и руския пазар.

И обратното – Русия е наясно, че се нуждае от Европа. В момента това двустранно разбиране набира скорост.

Господин Шрьодер, как се промени животът ви с новата ви партньорка, корейката Ким?

Със съпругата ми понякога ще живея в Корея и ето защо в момента ме интересува нейната култура. Действително искам да опозная страната. Освен това сега сериозно уча езика.

Къде ще живеете в бъдеще?

В Хановер, Берлин, понякога също и в Сеул.

Твърди се, че сте се запознали, когато тя ви е превеждала. Казали сте й, че Сеул е един ужасен град и сте я попитали откъде е. Отговорила е: “От Сеул.”

Да, за съжаление е вярно. Но отдавна поправих грешката си. Когато си за пръв път в Сеул, заради мащабите се чувстваш като утрепан. Но след това откриваш един красив старинен град и страхотна ресторантьорска култура.

Ще се жените през октомври?

Вече съм женен, но през октомври ще е тържеството.

Кога и къде се оженихте?

В Корея. Беше преди месеци, по-малко от половин година.

И после отиваш в ресторант за бързо хранене?

Не, беше тържествена вечеря в семеен кръг.

Кога ще е германското тържество?

На 5 октомври в Берлин.

С голям размах?

Поканихме приятелите си, също и от Корея. Но естествено ще присъстват и обикновените заподозрени (смее се).

Ще дойде ли Путин?

Не. А и не върви. Държавен ръководител? Прекален стрес. Няма да присъстват и представители на пресата.

Представихте ли съпругата си на Путин?

Имаше една среща в рамките на Световното първенство по футбол в Русия.

Той одобри ли я?

Приятелството ни не достига дотам, че да го питам.

Щастлив човек ли сте?

С изключение на определи фази винаги съм бил щастлив. Ако погледнете произхода и развитието ми, съм постигнал повече, отколкото някога съм предполагал. В личните ми отношения е имало провали. Това е болезнено. Но сега поглеждам назад към един действително изпълнен живот. А сега правя неща, които ми доставят радост. Имам и перспектива още веднъж да опозная нещо съвсем ново. Защо да съм нещастен? Не. Факт е, че съм щастлив човек.