Неохотата на Вашингтон да обяви края на Корейската война, докато Северна Корея не се откаже от ядрения си арсенал, може да го вкара в противоречия не само с Пхенян, но и със съюзниците от Южна Корея.

Корейската война (1950-1953) завърши с примирие, а не с мирен договор и заради това предвожданите от САЩ сили на ООН на теория са все още във война с КНДР.

Днес отбелязваме 65-ата годишнина от примирието, пише Джош Смит от Ройтерс. По този случай командването на силите на ООН ще проведе церемония в укрепената демилитаризирана зона, разделяща двете Кореи още от времето на войната, а севернокорейските военни ветерани, дали повече от 1,2 милиона жертви, ще се съберат на конференция в Пхенян.

На срещата си през април лидерите на Северна и Южна Корея постигнаха съгласие да работят тази година със САЩ и изигралия също тъй основна роля във войната Китай за замяната на примирието с мирен договор.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подписаха декларация, с която заявиха, че ще работят "за установяването на нови отношения между САЩ и КНДР в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и просперитет", като в документа бе използвано съкращението на официалното название на Северна Корея - Корейска народнодемократична република.

Ким пое принципен ангажимент за "денуклеаризацията на Корейския полуостров" при условие, че САЩ и съюзниците им се откажат от "враждебната" си политика. Северна Корея ясно заяви, че за нея официалният край на войната е жизненоважен за намаляване на напрежението.

Ще доведе ли подписването на мирен договор до прекратяване на международния натиск?

Много експерти и служители във Вашингтон обаче се опасяват, че подписването на мирния договор може да доведе на първо място до прекратяването на международния натиск, който според тях накара Ким да преговаря. То може освен това да изложи на опасност продължилия десетилетия военен съюз между САЩ и Южна Корея и да лиши от легитимност присъствието на американски войски на полуострова. 

"Общо взето, едната страна иска първо денуклеаризация и след това нормализация на отношенията, а другата - първо нормализация на отношенията, а след това денуклеаризация", заяви Кристофър Грийн, старши съветник в Международната кризисна група.

Северна Корея заяви, че е предприела действия по спирането на ядрената си програма, сред които налагането на мораториум на изпитанията с ракети и атомни бомби, разрушаването на единствената си известна площадка за ядрени изпитания и на площадка за изстрелване на ракети.

Американските служители приветстваха тези стъпки, но остават скептично настроени. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза пред Конгреса в сряда, че Северна Корея продължава да произвежда гориво за атомни бомби.

През последните седмици Пхенян възобнови призивите си за обявяване на край на войната, наричайки го първа стъпка към мира и основен начин, по който САЩ могат да подсилят гаранциите си за сигурност.

"Приемането на декларация за край на войната е първият и най-важен процес в светлината на прекратяването на крайната враждебност и установяването на нови отношения между КНДР и САЩ", се посочва в изявление, разпространено във вторник от севернокорейските държавни медии.

Другите играчи

През 1953 г. южнокорейските лидери се противопоставиха на идеята за споразумението за примирие, оставило полуострова разделен, и не станаха страна по него. То бе подписано от командващия на севернокорейската армия, от американския командващ на силите на ООН и от командира на "Доброволците на китайския народ".

Въпреки заявленията на южнокорейските служители за поетия от тях ангажимент по отношение на пълната денуклеаризация на КНДР, те демонстрираха доста по-голяма гъвкавост от американските си съюзници с определянето на подходящ момент за мирното споразумение.

Южнокорейският министър на националното обединение Чо Мьон-кьон заяви във вторник, че е възможно краят на войната да бъде обявен тази година.

"Провеждаме консултации с КНДР и САЩ в тази посока", каза той на заседание на парламента и добави, че тристранна декларация ще бъде част от началната фаза на денуклеаризацията.

Китай заяви, че и той има готовност да участва в процеса.

На срещата си с външния министър на КНДР И Йон-хо в Пхенян вчера, китайският заместник-министър на външните работи Кун Сюаню каза, че страната му подкрепя процеса на помирение между Северна Корея и Съединените щати, съобщи китайското външно министерство.

Китай иска да работи усилено с всички страни, за да насърчи процеса по създаване на "механизъм за мир" на Корейския полуостров, добави Кун, без да разкрие повече подробности.

*Статията е на кореспондента на Ройтерс на Корейския полуостров Джош Смит. Преводът е на БТА.