Джордж О'Нийл-младши от клана Рокфелер може да е помогнал на руската шпионка Мария Бутина в установяването на тайна линия за връзка с Кремъл, съобщи Блумбърг.

Тези сведения се съдържат в документите по делото.

О'Нйил - 68-годишен скулптор и дарител на републиканците, организирал във Вашингтон частна вечеря за делегация от високопоставени лица от Русия. Те пристигнали там на молитвената закуска, състояла се през февруари 2017 г.

Миналата година О'Нйил разказал за това пред Блумбърг публично. По думите му по време на вечерята руснаците се срещнали с двама конгресмени републиканци и други известни консерватори.

Потомкът на клана Рокфелер твърдял, че целта на мероприятието била подкрепа за конструктивния диалог и борбата срещу русофобията.

"Поне няколко от руснаците дошли на вечерята, обаче са имали вредителски дневен ред, - твърдят сега американските прокурори от отдела за национална сигурност. - О'Нйил е могъл, умишлено или не, да помогне на Бутина да изпълни задачата си да установи неофициален канал за връзка между Кремъл и водещи републиканци."

В един от имейлите си Бутина пише, че в делегацията, състояща се от десетина руснаци, ще бъдат "много влиятелни" хора, приближени на Кремъл. Сред тях бил Александър Торшин - приближен на президента Владимир Путин. По-късно според друго писмо Бутина писала - вероятно до О'Нйил - за да му благодари за "прекрасната вечеря". Тя допълнила:

"Скъпият ми президент побули сигнал за вашите организационни инициативи, вашето конструктивно и любезно внимание към руснаците."

Допълнителни подробности за посещението на руската делегация във Вашингтон се съдържат в разписанието му. Най-долу са отбелязани името и телефонът на Бутина. В столицата на САЩ руснаците трябвало да посетят частна руско-американска вечеря на 31 януари, молитвената закуска, а също така и да вечерят с организаторите на закуската.

На поканените на вечерята на 31 януари руснаци дали и списък от десетина американци, на среща с които те можели да разчитат. Той бил допълнен с биографични данни на руски език и цветни снимки на повечето от участниците. Не е ясно кой е съставил този списък.

Начело в него били Джордж О'Нйил и жена му. Следвал калифорнийският конгресмен Дейна Рорабейкър, който, както било отбелязано, подкрепял анексирането на Крим. Списъкът завъпшвал с Пол Ериксън, за когото се смята, че фигурира като "американски гражданин 1" в документите на Бутина. В рускоезичното обяснение той е посочен като съветник на администрацията на Тръмп. Не е ясно дали той е заемал тази позиция, отбелязва Блумбърг.

В списъка били също конгресменът републиканец Томас Маси от Кентъки, който подкрепя руско-американските отношения, и холивудският режисьор Роналд Максуел, който бил сред кандидатите на оглави Министерството на културата при Тръмп и мечтае да направи филм за сталинските репресии.

Според документите начело на делегацията бил Торшин.

Пак от тези документи става ядно, че О'Нйил, изглежда, започнал да предприема усилия за установяване на контакти между Мария Бутина и и видни консерватори през март 2016 г. Тогава станало ясно, че Тръмп ще бъде кандидат-президент на Републиканската партия.

Същевременно Бутина писала на О'Нйил и Пол Ериксън, че би искала да организира няколко вечери, посветени на "дружбата и диалога". Това трябвало да стане в Ню Йорк в края на май 2016 г.

През септевври 2016 г. рускинята отново написала до същите двама души писмо с искане за още една вееря в столицата. Тя се състояла на 4 октомври 2016 г. И в същия ден Ериксън написал до О'Нйил, че участва в установяването на много конфиденциална лития за връзка между Кремъл и ключови лидери на републиканците чрез организация за защита на правото на носене на оръжие.