Влиятелната унгарска опозиционна новинарска телевизия Hir TV вече е с нов мениджмънт, с което ще се затвърди господството на управляващата партия на премиера Виктор Орбан "Фидес" в медиите, пише Ройтерс.

Телевизионният канал вече е собственост на Жолт Ниергеш, доверен човек на Орбан. Продавачът е Лайош Шимичка, бивш съратник на премиера до разрива между двамата през 2015 г., когато се стигна дотам, че Шимичка отправи обвинения срещу Орбан в доносничество по време на комунистическия режим. Медийният магнат бе опонент на Орбан и по време на предизборната кампания през 2018-а, давайки открито подкрепата си за националистическата "Йоббик".

След победата на Орбан Шимичка се наложи да закрие опозиционния вестник Madyar Nemzet, както и една радиостанция, след която обяви, че предстоят промени и в телевизия Hir TV и сега я продаде на Ниергеш.

Ройтерс отбелязва, че самият Ниергеш има редки публични изяви. Заснет е да успокоява екипа на телевизията, че ситуацията е стабилна, бъдещето на канала е подсигурено и ще продължава да работи. Заявката на новия собственик е, че в екипа на новинарската телевизия като ръководител влиза Габор Лискай - бивш съратник на Шимичка, застанал на страната на Орбан. Лискай ръководи проправителствената медийна група Mediaworks, която притежава широка мрежа от вестници и списания. 

Въпреки че Ниергеш често е описван от опозиционните медии в Унгария като семеен приятел на министър-председателя, е отказал да отговаря на въпроси в тази посока по време на срещата си с журналистите от Hir TV.

Според Ройтерс служителите в телевизията са били в шок от новината за смяната на мениджмънта. Цитира се и журналист, който е определил случващото се като "връщане на старата гвардия", визирайки про-Фидес политиката до 2015 г. "Малко като дежа вю", с посочил журналистът, добавяйки, че независимостта, на която медията се е радвала като опозиционна телевизия, отново е изгубена.