Гръцките власти ще съборят над 3000 незаконни постройки в областта Атика, където миналата седмица опустошителни пожари взеха над 90 жертви.

На съвместна пресконференция министрите на вътрешните работи Панос Скурлетис и на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис обявиха, че на разрушаване подлежат 2 500 постройки в горските райони и още 700 по плажовете в сполетяната от стихията околност на гръцката столица, съобщава всекидневникът "Катимерини".

В понеделник се очаква списъкът на първите 100 обекта за събаряне, без още да се казва в кои точно места са те, отбелязва изданието.

Големият брой жертви се обяснява с неподготвеността на властите да евакуират хората от опожарените райони, където те са строили незаконно.

С министерски решения се очаква да бъде опростена процедурата за обезщетяване на хората, чиито имоти са изгорели, пише още вестникът на уебсайта си. 

Обезщетения ще се изплащат на пострадалите от пожарите както за първо, така и за второ жилище и от тях няма да се приспадат данъчните им задължения.

Роднините на мъж и жена, загинали при пожарите в Гърция миналата седмица, заведоха дело срещу правителството, пожарната и полицията, съобщава Ройтерс. Семейството е загинало, докато се е опитвало да избяга от обхванатия си от пламъци дом. Мъжът е бил хванат в капан от пламъците в гаража, а съпругата му се е опитала да го спаси.

Според текста на жалбата, видян от журналисти от агенцията, властите са обвинени от потърпевшите в непредумишлени убийства и причиняване на тежки телесни повреди.

Роднините на двамата съпрузи изтъкват, че нито преди, нито по време на пожарите някой е обяснил на хората как да се държат при бедствие.

Междувременно властите в община Маратонас, на около 40 км от Атина, рано тази сутрин са арестували 35-годишен мъж, който умишлено палел пожар, съобщава всекидневникът "Нафтемборики".

Той е обвинен в умишлено предизвикване на пожарите от 26 до 30 юли в околността и в неподчинение на полицията, от която се опитал да избяга по време на ареста.

При първоначалния разпит арестуваният, идентифициран само с инициали, казал, че "му харесвало да пали пожари и да гледа как след това пожарникарите тичат да ги гасят". 

Утре той ще бъде изправен пред прокурор. 

Няма още обвинени за големия пожар на 23 юли в източна Атика, който взе човешки жертви.