Прозрачен опит за саботаж на дебатите за ограничаване на достъпа на гражданите да съдят държавата направиха днес от ГЕРБ в пленарната зала.

Днес парламентът гледа поредното президентско вето, наложено на 16 текста от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с които се въвеждат редица пречки пред гражданите, бизнеса и неправителствения сектор да жалят решения на държавните администрации. Сред новите рестриктивни мерки е и завишаването на таксите за касационно обжалване с поне 70 пъти. Срещу измененията се обявиха съдии, адвокати, над 50 неправителствени организации, държавният глава. „За“ са единствено вносителите от ГЕРБ и партньорите им от "Обединени патриоти" и ДПС.

Дебатите по същество обаче бяха прекъснати от депутата от ГЕРБ Маноил Манев, а изказването му отприщи вълна от реплики в парламента да бъдат поканени министри, главният прокурор, председателят на комисия „Антикорупция“. Целта - да разкажат работят ли по „слуховете“ за това, че премиерът Бойко Борисов е купил вила в Барселона на любовница, избягал ли братът на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия, обвиняем за рекет и разпространение на наркотици, в Чехия и пр.

Опитът за отклоняване от темата за АПК бе видимо координиран между депутатите на управляващата партия, като от левицата заподозряха в участие и председателя на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ).

Къде е вносителят

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) демонстрира завидни познания на парламентарния правилник, като още в началото на дебатите попита къде е вносителят на ветото – да дойде и да го обоснове. Вносителят е държавният глава Румен Радев, а по правилник Кирилов трябваше просто да изчете становището на собствената му комисия по ветото.

В четвъртък тя проведе заседание и отхвърли ветото с 12 гласа срещу 7 (на депутатите от БСП). На заседанието Кирилов направи опит за публичен линч на присъстващите зелени организации – трън в очите на властта, защото жалят най-често опити за застрояване на защитени територии. Днес сценарият за очерняне на НПО се затвърди, като Кирилов бе подпомогнат от ДПС.

„Зеления октопод“ на Пеевски

По същество в дебатите навлезе Крум Зарков от БСП.

„Същността на АПК е най-нормалният човек да може спре акт на министър - достъпност до съд, публичност на процеса и възможност да се обжалва процесът на втора инстанция.

Когато заковаваш таксите със закон, остава написано тук и никой не може да го атакува в съда – това е проблем. Ако започнем да се борим със злоупотребата с права, като ги отнемаме, това е голям проблем.

Крум Зарков (БСП) единствен опита да убеди запата да остане в дебатите за АПК.

"Публична тайна е, че съдът не се ползва с голямо доверие. Как ще се подобри това, като закриваме процеса – конституционният принцип е обратен – делото е отворено и някой може да поиска да бъде закрито. Концесионер и община например може да искат делото да бъде закрито, но публичността да иска да знае как се разрешава този спор“, посочи Зарков, визирайки изменението в АПК, според което съдебните заседания ще са по презумпция закрити, освен ако страните по процеса не поискат обратното.

И допълни:

„В продължение на шест часа в правнате комисия всички обясниха, че тези текстове не са добри и ще доведат до проблеми, всички без вносителите - нищо не последва. Този разговор си заслужава. От него зависят правата на българските граждани. Надявах се да чуете още веднъж, не от мен, дори не от президента, а от всички страни, участващи в този процес – съдии, адвокати, неправителствени организации.“

В пламенна защита на измененията в АПК се впусна Хамид Хамид от ДПС. Известно е, че чест обект на нелицеприятни публикации в медиите на колегата му Делян Пеевски са зелените организации, наричани в тях „Зелен октопод“. Хамид акцентира върху техните обжалвания.

„В аргументите им няма нищо ново. Ново беше присъствието на гостите в комисия вчера. 95% от тях идваха за първи път по този законопроект. Къде бяха две години, когато той се обсъжда, изведнъж се явиха да бранят ветото на президента. Над 90% бяха представители на станалия известен „Зелен октопод“. И те, които генерират огромни приходи от проекти и грантове, на сметките им могат да завидят известни следствени фамилии, те говорят, че нямат 350 лева за обжалване на втора инстанция!“, заяви Хамид.

„Уважаеми колега Хамид, Искам да изкажа личната си благодарност към вашето активно участие“, поблагодари му Данаил Кирилов.

И тогава…

И тогава ни в клин, ни в ръкав, на трибуната се изправи депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, за да заяви:

„В обществото се разпространяват слухове, че роднини на депутати са напуснали страната веднага след промяна на мярката за неотклонение.“

И поради тези слухове Манев поиска в 11 ч. в парламента да дойдат главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев, за да разкажат подробности.

Манев визира брата на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия Стоилов, обвиняем за рекет и разпространение на наркотици. След като мярката му за неотклонение остана най-леката – „подписка“, Стоилов изчезна. Медийни публикации го пратиха в Чехия като беглец от правосъдието.

Караянчева побъра да изпълни нареждането на депутата Манев. “Да им се обадим да дойдат…“

„Не бързайте, има и обратно предложение. Ако това е опит за отвличане на вниманието – от оставките на министрите и от ограничаването на конституционните права... Има си комисии за изслушвания – да поканим там главния прокурор и министъра“, контрира Драгомир Стойнев от БСП.

И допълни:

„Ако при всяко едно произшествие викаме министъра или главния прокурор, ще се превърнем в слушатели.  Ако трябва - да викаме Радев да дойде да каже как така държава, която иска да влиза в Шенген, няма контрол на летището. Има и обвинения, че гости по време на европейското председателство са били подслушвани от чужди служби (в хотела на сем. Арабаджиеви, също в неизвестност в момента – „Маринела“, б.р.).“

И колегата на Стойнев от левицата Георги Свиленски внесе допълнение в исканията за изслушване:

„Да дойде и министърът на транспорта Ивайло Московски да обясни как пускаме хора в ЕС без проверка.“

Свиленски визира най-пресния случай на пробив на сигурността на летище София, при който пътници от Бейрут не са били проверени от властите. Преди това имаше случаи с пътници с полет от Париж, както и от Амстердам, както и с пасажерите на един малък частен самолет.

В обществото бродят слухове

Последва коментар и от депутата от БСП Таско Ерменков.

"Извадете от стенограмата изказването на Манев и ще видите - „в обществото се разпространяват слухове“ – ние тук в разследващ орган на слухове ще се превръщаме! Ако ще го правим това – да ги извикаме да видим и дали биографията на един от предлаганите министри е такава, каквато ни се казва. Можеше да кажете на г-н Манев: ние не се занимаваме със слухове“, обърна се той към председателката Караянчева.

Намеси се и Явор Божанков (БСП) с още едно предложение:

„Да бъде извикан председателят на комисията за конфликт на интереси да разясни слуховете купил ли е Бойко Борисов къща на любовницата си в Барселона, или не е купил. Защото такива слухове има в общественото пространство. И притесняват българското общество.“

Божанков очевидно визираше Пламен Георгиев, председател на създадената и наричана "мегаорган" Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Но понеже формулира името на органа, който, оказа се, никой в залата не може да произнесе в неговата цялост като „комисия за конфликт на интереси“, от ГЕРБ решиха да се заядат с това:

„Много ви моля да не профанизираме залата. Предлагате да повикате председателя на „комисията за конфликт на интереси“. Аз мога да поискам да призовете председателя на имотния регистър в Барселона – а такъв може и да няма“, посочи Димитър Лазаров (ГЕРБ).

Филип Попов от БСП обаче настоя:

„Ясно е за коя комисия става въпрос. След като ще работим по слухове – да работим по слухове и да попитаме купил ли е Бойко Борисов къща на любовницата си в Барселона.“

Не за СПИН-а, за Цветанов ще говоря

На напрежението не издържа председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш МВР министър Цветан Цветанов. За да се похвали колко ОПГ е хванал в мандата си и да немекне, че предполагаемият беглец е покровителстван от БСП, и той излезе на трибуната.

„Тук говорим за конкретни факти, а не за слухове – има промяна на мярката на брата на вашия депутат, обвинен в побой, рекет и т.н. Това, което има като твърдения, е, че е напуснал страната с огромна сума пари за Чехия. Вие искате да се скриете зад публикации в жълти вестници. Той се укрива – и ние започваме да си мислим дали не го е прикрил вашият депутат от БСП. Имаме инцидент в Хасково, при който човек в инвалидна количка е бил блъснат и имаше опит за прикриване“, заяви Цветанов, визирайки и случая с бащата на президента Румен Радев, блъснал триколка на кръгово движение.

 

„Няма да говоря за СПИН-а. Не, г-н Цветанов, за вас ще говоря. Неведнъж сте издавали присъди от тази трибуна – той вече е издал присъдата, нищо че предстои явяване пред друг съд. Приканете г-н Цветанов да каже колко е платила държавата по негови изявления, да обясни кога ще плати парите, които държавата е платила. Влизаха с пушки в домовете на хората“, не остана длъжен и Антон Кутев (БСП) предвид осъдителните присъди срещу България в ЕСПЧ заради раздавани присъди от Цветанов.

И тук бе моментът за самопохвала:

„Уважаеми г-н Кутев, аз си спомням периода, в който бях министър на вътрешните работи, и трябва да ви кажа, че няма нещо, за което да се срамувам. По ваше време имаше 18 отвличания, сега групите са задържани. Да ви припомня и поръчковите убийства на „Килърите“. Защо не бяха разкрити бе, господа!“

Намеси се Крум Зарков, за да се обърне към Караянчева:

„Изпуснахте дебатитеа и допуснахте целенасочен опит да се саботират дебатите за АПК. Напуснете заседанието и оставете да го води някой, който се интересува от АПК, а не от долнопробно политиканстване. Вече смятам, че и вие сте част от саботажа. Между другото, разбрахме как се казва комисията, не разбрахме как се казва министърът на вътрешните работи.“

Последното бе вметка по повод на това, че и днес няма да бъдат гласувани трите министерски оставки.

В крайна сметка дебатите за достъпа на гражданите до правосъдие бяха опорочени. Управляващите си гласуваха извикването на Радев и Цацаров и отхвърлиха исканията за явяване на Московски и шефа на КПКОНПИ. Радев и Цацаров в действителност дойдоха. И то за да каже министърът на вътрешните работи, че беглецът – брат на БСП депутат, е напуснал легално и необезпокоявано страната.

Иначе по темата с АПК имаше още малко спор. След което изменението му бе подложено на гласуване. То бе подкрепено със 146 „за“ (ГЕРБ, ОП, ДПС и „Воля“) срещу и 69 „против“ (БСП).

Така падна поредното президентско вето. Гражданите не разбраха как достъпът им до съдене на държавни решения беше ограничен. Но разбраха, че някой е избягал с едни пари в Чехия и че премиерът има любовница в Барселона.

Очаква се депутатите на БСП да дадат измененията на АПК на Конституционния съд.