Erdogan not welcome (“Ердоган не е добре дошъл”) е лозунгът, под който днес десетки хиляди демонстранти ще изразят протест срещу официалното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия, започващо днес.

Висши политици, сред които канцлерката Ангела Меркел, външният министър Хайко Маас, лидерите на либералите и левицата, дори тези на крайнодясната партия Алтернатива за Германия отказаха да присъстват на държавния банкет, даван в чест на Ердоган от германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер в двореца “Белвю” в петък вечер.

Поканата обаче прие Джем Йоздемир, депутат от турско потекло и доскорошен председател на партията “Съюз 90/Зелени”, който публично критикува Ердоган. Той пък сипе хули към Йоздемир и го клейми като “предател и изменник на родината”.

“Отивам на банкета, даван в чест на Ердоган, за да ме види и изтърпи”, оповести Йоздемир и получи всенародно одобрение.

Тридневното официално посещение на Ердоган измести и най-парливите политически теми в Германия. Мнозина се питат трябва ли да се постила червен килим пред един диктатор? И не са прави. Да, посещението е оспорвано, но проблеми се решават с диалог.

Показателна в това отношение е позицията на президентството, ерго на държавния глава Щайнмайер, който утре ще посрещне Ердоган с военни почести пред президентския дворец “Белвю” - конфронтационната реторика (на Ердоган – б. р.) не е забравена. До възстановяване на доверието пътят е дълъг, но той трябва да бъде изминат.

Според източник от президентството, цитиран от германските медии, Щайнмайер възнамерява да разговаря с госта си с уважение, но ще изрази и ясни позиции по горещи теми – необосновани арести, включително на германски граждани, погазване свободата на медиите, упражнявания натиск върху гражданското общество и необходимостта от възвръщане към правовата държава.

Според бившия председател на Европарламента Мартин Шулц към Ердоган трябва да се проявява и уважение:

“Ердоган е държавен грава на една приятелска страна. В лични разговори и публично съм го критикувал. По време на държавно посещение обаче трябва да се покаже гостоприемство. Ако сега не го направим спрямо Ердоган, как би следвало в бъдеще да се отнасяме към Доналд Тръмп, Виктор Орбан или към краля на Саудитска Арабия?”

Преди да излети за Германия, Ердоган, който доскоро наричаше Меркел нацистка, рязко смекчи тона:

“Искаме да оставим всичките проблеми в миналото и отново да създадем сърдечна атмосфера между Турция и Германия – така, както беше преди.”

Ердоган няма друг ход. Той е в остър конфликт с президента на САЩ Доналд Тръмп, който наложи санкции на Турция, което доведе до срив на курса на турската лира. За да се успокоят пазарите, Турция се нуждае от приятели, предимно в лицето на Германия, не на последно място заради влиянието й в Европа. Ердоган обаче би следвало да е наясно, че не може да очаква подкрепа от Берлин, ако продължава да води досегашния си курс – репресии, погазване на свободи и уронване на правовата държава.

Ще има ли резултат и какъв ще е той от посещението на Ердоган в Германия, предстои да видим.

Днешната му програма не предвижда официални срещи. Той ще разговаря при закрити врати с представители на турската общност в Германия, където живеят 3,5 милиона граждани с турски корени. 

Официалната програма започва утре. В 9,30 ч Ердоган ще бъде посрещнат с военни почести пред двореца “Белвю” от федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер, след което двамата ще проведат разговор.

В 11,30 ч Ангела Меркел дава работен обяд за госта в канцлерството, след което е предвидена пресконференция. За 19,30 ч е обявен банкетът в двореца “Белвю”. Обикновено подобни официални вечери се дават в голямата зала с над 100 места. Поради отказа на редица поканени политици вечерята най-вероятно ще е в малката зала с около 30 места.

На 29 септември, събота, Меркел отново ще се срещне с Ердоган на работна закуска в канцлерството. След това гостът отлита за Кьолн, където ще открие нова джамия. Тя е с две минарета от по 55 м височина и побира 1200 вярващи.

Кметицата на Кьолн, безпартийната Хенриете Рекер, отказа присъствие на събитието.

С излитането на Ердоган за Кьолн Берлин ще си отдъхне. От днес до събота включително са въведени мерки за сигурност от най-висока степен – 1. Такива досега е имало единствено при визити на президент на САЩ, държавен глава и премиер на Израел.

Ердоган, съпругата му Емине и делегацията са настанени в най-луксозния хотел “Адлон”, непосредствено до Бранденбургската врата. Целят район е отцепен, затворени са магазини и заведения.

Въпреки всичко, на територията на Берлин са позволени десет заявени демонстрации срещу политиката на Ердоган. Германия е правова държава. Това обаче ще е истинско изпитание за силите на реда.