Специализираният наказателен съд обяви днес за общодържавно издирване някой си Димитър Иванов Попов в рамките на делото срещу Румяна Ченалова.

Процесът срещу бившата съдийка от СГС, разприказвала се за "каките", за влияния в съдебната система, за някои си "Бойко", "Сотир", "Делян", тръгна най-после по същество с разпит на вещи лица и свидетели. Съдът му даде ход чак от 4-ти опит през август т.г., а се касае за нейни действия като съдия от 2013-2014 г.

В залата се строи истинска ВИП-кохорта свидетели - от Петко Сертов (бивш шеф на ДАНС и консултант на фирма "ОЕТ - обединени енергийни търговци"), през Маргарита Михнева - за която вече се разбра, че е давала показания в рамките на разследването и която днес скромно се представи като "Маргарита Стефанова - пенсионер", та до бившия царски депутат и крупен енергиен бизнесмен Димитър Ламбовски.

Всички те обаче ще бъдат разпитани следващия път, защото делото днес тръгна със слушане на компютърни и аудио експертизи - дали файловете на лаптопа и служебния компютър на Ченалова съвпадат и дали гласът на аудиозаписа от дело между ОЕТ и НЕК през 2013 г. и 2014 г., означен като "Жена 1", е нейният. Ами нейният е - като е била председател на съдебния състав...

Що се отнася до въпросния Попов, самата Ченаловла каза след заседанието пред Клуб Z, че той е бил основен свидетел на държавното обвинение. Именно той е направил твърдения пред разследващите, че знае за нейни уговорки за решаване на търговското дело между частната ОЕТ и НЕК. По думите й, човекът е в тежки зависимости от прокуратурата и дал показания за уговорки за стотици хиляди левове рушвет за съдийката, за да се реши казусът по определен начин (който рушвет не фигурира в обвинителния акт, б.р.).

Ченалова обясни, че той се появявал по много интересен начин в делото: след като прокуратурата се задействала с цялата строгост срещу нея, но по сигнал от друго лице,... което пък въобще не съществува. И тогава изведнъж се сещат да разпитат въпросния Димитър Иванов Попов. От Попов обаче към днешна дата няма ни вест, ни кост. Заради важността на свидетеля съдът го обяви за издирване.

Итнтересно е, че днес бе призован, макар и нередовно, и друг свидетел - енергийният бос Ангел Божилов, собственик и управител на "ОЕТ Обединени енергийни търговци" (Божилов влезе в светлината на прожекторите, когато изчезна неговият консултант Петко Сертов, б.р.). За него съдът обаче не разпореди да бъде обявяван за издирване, а само да се изготви справка за настоящ адрес от системата БДС-Български документи за самоличност, да се изиска информация от мобилните оператори, както и справка за напускане на пределите на страната, за актуалната му месторабота или... дали не е в затвора (Божилов без преувеличение е един от много богатите хора в държавата, б.р.).

Тепърва ще се уточнява ролята на всеки един от призованите днес 10-ина души, чиито разпити започват от 31 октомври.

Делото по същество

След няколко опита, прекратявания и връщания с постановления на съда за липса на факти в обвинителния акт, все пак делото срещу Румна Ченалова тръгна в спецсъда. През август съдия Николай Димитров го пусна със забележката, че макар обвинителният акт да не е "напълно изряден", все пак покрил "минималните стандарти".

Тя е обвинена, че докато гледала търговски спор между ОЕТ и НЕК - най-просто казано, е извършила 14 деяния на нарушение и неизпълнение на служебни задължения, които деяния "осъществяват един и същи състав на престъпление, в една и съща обстановка и еднородност". Всъщност толкова са били заседанията, които е водила като докладчик и председател. Престъплението според обвинението се изразява в това, че не проследила дали е внесена нужната държавна такса върху претендираните суми в търговския спор. И така е насрочвала, чела е определения и се е произнасяла по нередовно дело.

Държавното обвинение изчислява, че Ченалова, забравяйки да събере 4-процентната задължителна такса при завеждането на иска, набавила имуществена облага от 434 105,14 лв. за ОЕТ. И освен това неимуществена - създала им привилигеровано положение в съдебното производство.

От деянието й произтекло "серизоно разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване правораздавателната функция на съдебната власт и създала недоверие в авторитета на СГС". (всичко това се стовари на главата на Ченалова през 2016 г., става впрос за дело от 2013-2014г., б.р.)

Всъщност ОЕТ подава две искови молби срещу НЕК.- на обща стойност 10 852 628,49 лв. и 4-те процента за гореупоменатата сума от 434 хиляди лева. За тях и до днес Ченалова твърди, че са внесени по сметката на съда.

Освен това тя наложила запор на 6 289 962,04 лв. на НЕК по нередовния (пак заради невнесената такса) иск на ищеца.

Освен по горното престъпление по служба, прокуратурата претендира че тя е извършила и документно престъпление (чл. 311 от НК). Става въпрос, че е "съставила официален документ – протокол по проведено съдебно заседание, в който е удостоверила неверни обстоятелства".

Съдийката, която все още оспорва уволнението си, допуснала поправка по протокола от съдебно заседание от март, 2014 г., в който установила неверни обстотялества – че ищецът е представил оригинали на фактури и платежно нареждане, а пък вътре имало копия.

От това също прокуратурата извежда користен интерес към ОЕТ, затова и явно свидетелят Попов е толкова важен. 

След като днес бе проченето изложението на обвинителния акт Ченалова вдигна рамене:

"Не мога да разбера защо прокуратурата счита, че деянията, които е описала, представляват престъпления."

Прокуратурата за пръв път внесе обвинение срещу едната от "двете каки" в СГС през 2016 г. Съдия Вера Чочкова обаче прекрати делото с довода, че колежката й е действала в обхвата на функционалния си имунитет. Софийският апелативен съд обаче отмени определението и върна делото. Следващата съдийка - Мирослава Тодорова от СГС - си направи отвод, също твърдейки, че няма престъпление. След това съдия Даниела Талева върна обвинителния акт заради съществени нарушения, с което се съгласи и САС. След промени в НПК прокуратурата прати делото в спецсъда, но то бе върнато и оттам. 

Процесът продължава на 31 октомври.