Президентът на САЩ Доналд Тръмп и папа Франциск са сред световните лидери, от които иска подкрепа за независимостта на испанската автономна област Каталуня ръководителят на нейното правителства Ким Тора, съобщава испанският всекидневкит "Ел паис".

Тръмп и папата са сред адресатите на писмото, предназначено за министър-председателя Педро Санчес, което пледира за подкрепа за нов референдум за независимост на най-богатата испанска провинция. Властите обявиха проведеното миналата година допитване по същия въпрос за незаконно, отнеха автономията на Каталуня, поеха пряко управлението и затвориха част от регионалните сепаратистки лидери, които чакат дела по тежки обвинения за антидържавна дейност. Предшественикът на Тора Карлес Пучдемон живее в изгнание в Белгия, за да избегне такова съдебно преследване. 

В писмото си Тора изразява готовност за преговори с Мадрид, но не споменава ултиматума, който отправи по-рано - да оттегли каталунската подкрепа за централното правителство, ако то не предложи нов референдум за отделяне на провинцията от Испания. Тора беше дал на Санчес един месец да направи това.

Писмото е изпратено и до 27-те правителствени ръководители на държавите членки на ЕС и до президентите на Китай, Украйна и Косово.

В посланието, написано на английски, Тора призовава Санчес "да упълномощи правителството да влезе в посреднически диалог възможно най-бързо" и заявява, че пропастта между Мадрид и Барселона "не е непреодолима".