Депутати от ВМРО дадоха заявка, че партията и нейният лидер - вицепремиерът Красимир Каракачанов може да съдят бившата директорка на отдел "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието Катя Матева.

Както е известно, Матева е подавала поне два сигнала срещу "воеводите" и Каракачанов - през 2016 година и през 2017 година, касаещи търговия с български паспорти от Държавната агенция за българите в чужбина, в която ВМРО от години кадрува. Арестуваният понастоящем председател на ДАБЧ Петър Харалампиев е лично посочен за поста от Каракачанов.

Въпреки че прокуратурата не е открила нарушения в описаните от Матева сигнали и те са потънали в забвение, Катя Матева стана обект на атаки от ВМРО и в частност от вицепремиера заради тези си твърдения. Иначе формално от държавното обвинение посочват, че нейните сигнали нямат нищо общо с настоящото разследване за търговия с българско гражданство.

Матева бе гост на сутрешния блок на бТВ днес, където отново застана зад написаното от нея в сигналите си от последните две години като бе категорична, че всичко това може да се докаже.

"От ДАНС ще кажат има ли доказателства… Ако няма, г-н Каракачанов ще я съди за клевета", коментира пред бТВ след участието на Матева депутатът от ВМРО Александър Сабанов.

"Твърдения на една жена на пазара трудно могат да се коментират. Къде са тия данни? Когато уличаваш някого в престъпление, е добре да има доказателства. Иначе е донос",  каза и Александър Сиди.