Близо две трети от руснаците смятат, че президентът Владимир Путин в пълна степен носи отговорност за проблемите, пред които е изправена страната. По данни на социологическия център "Левада" на такова мнение са 61 на сто от анкетираните и това е най-високият процент за всички провеждани досега иследвания, пише Нюз.ру като се позовава на "Ведомости".

Други 22 на сто са на мнение, че Путин носи отговорност за проблемите в някаква степен. Преди година за пълна отговорност на президента говорят 55 на сто от руснаците (през март тази година те са даже по-малко 52 на сто), още 21 на сто са тези, според които господарят на Кремъл е отговорен в някаква степен. 

Електоралният рейтинг на Путин е паднал за една година от 66 на сто на 56 на сто сред тези, които са готови да гласуват на избори. На президентските избори през март 2018 г. той получи 76,7 на сто от гласовете. Но през юни след като беше обявена пенсионната реформа рейтингът на властта рязко падна.

Социологът от "Левада" Денис Волков коментира, че до 2012 г. въпросът е бил формулиран под друг начин - така че за всички неуспехи тогава отговорност да носи президентът (по това време Дмитрий Мевдедев), а успехите да отиват при премиера - Путин.

Сегашният ръст на недоволството може да се обясни с общата влошаваща се картина в страната в комбинация с пенсионната реформа. Властта не успя да убеди руснаците, че Путин нищо не е подозирал за това.

Процентите за отговорността на президента винаги са били косвен показател за това в каква степен гражданите са раздразнени от властта и в случая са свидетелство за това, че руснаците престават да я възприемат по формулата "царят е добър, болярите - лоши", обяснява политологът Борис Макаренко. В значителна степен това е свързано и с факта, че от 2014 г. жизненото равнище не расте, след Крим и последвалите санкции и срив на рублата показателите за одобрение на социално-икономическата политика вървят надолу. Доскоро руснаците не правеха пряко връзка между президент и икономика, но пенсионната реформа промени техните възприятия, смятат анализатори.