Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена и докторант по икономика във Виенския икономически университет.

Роден е през 1991 година, по стечение на обстоятелствата в Атина, Гърция, но е живял в София до завършване на средното си образование в Немската езикова гимназия. След това завършва бакалавър по икономика във Виена  и магистратура по икономическа политика в University College London. След Лондон живее година и половина във Франкфурт, където работи в Европейската Централна Банка, с двумесечно прекъсване за посещение на Ню Йорк и Институа за ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking). Връща се обаче в любимия си град Виена, който му е станал втори дом, и там кара докторантура в момента и работи. През 2015-а е стипендиант на Българската народна банка, а от началото на 2018-а е и член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента Румен Радев.

Интересува се от икономика, с главен фокус макроикономика, фискална и парична политика, както и се занимава дейно с темата за бъдещата евроинтеграция в Европа. Но го вълнуват живо и актуалните теми на деня и се надява да може в бъдеще да допринесе България да стане едно по-добро място.

„Това зависи изцяло от нас. Трябва да вярваме в идеалите си и да ги отстояваме с ясни действия. Особено когато цинизмът е повсеметен, надеждата за промяна бива убивана най-лесно. В последните години сякаш цинизмът завладя целия Западен свят. С озлоблението на дебата, често дори фактите и моралните норми, които бяха доскоро стожер на европейската култура, започват да падат жертва на политическата конюнктура. Струва ми се, че днес повече от всичко обаче имаме нужда от защита на някои от тези отвоювани морални норми. Не бива да забравяме или пък да бъде загърбен следвоенният модел на Европа  - европейският проект като проект на следвоенния модел на мир, солидарност и координация и разбирателство между страните”, казва Атанас.

В „Генерация Z“ той се включва с авторски материали на икономически теми и текстове, посветени на бъдещето на Европа.

Вижте кои са другите автори в проекта:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12