Представители на правителствата на страните от ЕС са подкрепили дисциплинарни мерки срещу Италия заради нейния дълг, предаде Ройтерс.

Те също така са предупредили за финансовите рискове от планираната на Апенините пенсионна реформа, която би позволила на работниците да се пенсионират по-рано.

От Рим пък идват сигнали за компромис, макар евроскептичното правителство там досега да е намекнало само за минимални промени в проектобюджета. Брюксел обаче ги смята за недостатъчни.

На срещата вчера на Екофин - съветът по икономически и финансови въпроси, представителите на страните са се обединили около мнението, че Италия не спазва правилата на ЕС, изискващи тя да намали своя свръхдефицит. Така те подкрепили решението на Еврокомисията от идната седмица да започне дисциплинарна процедура.

Италианският дълг възлиза на над 130 на сто от БВП. Това е над два пъти повече от допустимия от ЕС таван от 60 процента. Не се предвижда и намаляване на дълга, което е също против правилата на Съюза, изискващи значителни намаления за страните, надвишаващи тавана.

„Комитетът е на мнение, че критерият за дълг трябва да бъде смятан за неизпълнен“, гласи одобреният текст.

„Затова е поискана процедура за свръхдефицит“, заключава документът.

Тази мярка позволява на Еврокомисията да препоръча формалното започване на дисциплнарна процедура срещу Италия заради нейния прекалено голям бюджет за догодина.

Решението на правителствените представители е напълно очаквано и процедурно, отбелязва Ройтерс. Процедурата може да бъде отменена, ако Рим промени проектобюджета си в близките дни.

Ако процедурата все пак започне, не се очаква това да стане преди януари 2019 г. Ако тя обаче започне, може да се стигне до финансови санкции.

Европейските представители възприели гледната точка, че дори да бъде изключен еднократният извънреден разход за инфраструктура в размер до 2 на сто от БВП, Италия ще продължава да нарушава финансовите правила на ЕС.

Участниците в Съвета решили, че дори планът на Италия за увеличаване на инвестициите в публичния сектор не е смекчаващ фактор, който да оправдае неспазването на изискванията относно дълга.

В документа били отправени и критики срещу намерението на Рим да увеличи разходите за пенсии, като позволи на работниците да се пенсионират по-рано. Според правителствените представители това, съчетано с отрицателните демографски тенденции, може да се отрази лошо върху положителнине резултати от предишните пенсионни реформи и да нанесат щети на дълтосрочната финансова устойчивост.

Същевременнто италианският финансов министър Джовани Триа смята, че страната му все още има време да избегне дисциплинарната процедура. Той каца това в Буенос Айрес, където пристигна за срещата на Г-20.