Компанията на президента на САЩ Доналд Тръмп Trump Organization е планирала да строи в Москва небостъргач Trump Tower и да подари на руския държавен глава Владимир Путин пентхаус, пише Buzzfeed.

Преговори за това са се водели през 2016 г. Луксозното жилище с прекрасна панорама се очаквало да струва 50 млн. долара. От изданието се позовават на четири източника.

Издигането на небостъргача било замисляно още преди Тръмп да стане президент. По-рано стана ясно, че юридическият съветник на Тръмп Майкъл Коен се е обръщал към Дмитрий Песков, говорител на руския държавен глава, през януари 2016 г. с молба да се намеси в осъществяване на мащабния строителен проект.

Коен призна в съда, че е излъгал Конгреса за този план, за да защити Тръмп и президентската му кампания. Бившият адвокат на сегашния президент на САЩ се призна в четвъртък за виновен в лъжесвидетелстване пред Конгреса за контактите си с руската страна във връзка с проекта.

Това е още един фактор срещу президента на САЩ в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален сговор с Русия по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 г., отбеляза в тази връзка АФП.

Адвокатът твърдял пред членовете на Конгреса, че е пратил подобно запитване по препоръка на бизнесмена от руския произход Феликс Сатър, пише Buzzfeed . Според обясненията на Коен идеята за строителството на Trump Tower не била свързана с президентската кампанията на сегашния американски лидер, а била само един от множеството проекти, които Trump Organization разработвала както вътре в страната, така и в чужбина. 

Юридическият съветник на Тръмп обявил и че не помни да е получавал отговор от Песков, а проектът за строителството на небостъргача било спряно около седмица след изпращането на писмото.

Но разследването на връзките на Тръмп и на неговия екип с руските власти по време на предизборната кампания в САЩ показа, че Коен е излъгал за срокове, в който се е случил отказът от строителството на "кулата на Тръмп" - това станало не в началото на януари 2016 г., а когато предизборната кампания в САЩ била вече в разгара си. Нещо повече четири дни след като писмото било изпратено, Коен бил поканен в Москва. Затова юристът призна чак на 29 ноември т. г.

Своята лъжа адвокатът мотивира с предаността си към американския президент. Той не искал да поставя Тръмп в неудобно положение - за да не влязат показанията му пред Конгреса в противоречие с политическите заявки на Тръмп.

Стана ясно и че през май 2016 г. бизнесменът, роденият в СССР, Феликс Сатър, който се занимавал с проекта за изграждане на "кулата на Тръмп" и бил свързан с руските спецслужби, съобщил на Коен, че Песков иска да покани адвоката като гост на икономически форум в Санкт Петербург. Там Коен трябвало да бъде представен на Путин или на Медведев.

Сатър обяснява пред Buzzfeed своите мотиви: "Идеята ми беше да подаря на Путин пентхаус за 50 млн. долара и да получа още 250 млн. долара от другите жилища. Всички олигарси ще искат да живеят в една сграда с Путин", обяснява той. Той потвърждава, че е обсъждал тези си планове с Коен.

Пред Bloomberg Феликс Сатър разказва, че даряването на имоти на знаменитости се явява обичайна маркетингова практика. Например когато в началото на 21 век в Черна гора на концерт отива Мадона той обявил, че ѝ подарява жилище в строящ се там обект с надеждата, че ще може да спечели от потенциалните ѝ съседи. Планът не се осъществил, но имало много материали в медиите за проекта.

BuzzFeed не уточнява дали самият Тръмп е знаел за идеята Путин да получи като подарък пентхаус.

Американският президент потвърди, че е планирал строителството на жилищна сграда в Русия, но получил "нулеви гаранции" и не реализирал проекта."Обмислях възможността за изграждането на сграда някъде в Русия. не съм вложил и цент, получих нулеви гаранции и не реализирах проекта. Лов на вещици", написа той в Туитър.