"Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергия.

В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото, за пътя на руските доставки на газ за България и чрез нашата държава за самия Европейски съюз.

По време на визитата ми в Русия предложих на президента Владимир Путин доставките на природен газ за България и ЕС да бъдат директни чрез т. нар. Български поток.

Според мен само така България ще може наистина да бъде независим енергоразпределителен център."

Това коментира президентът Румен Радев от Катовице, където участва в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

Преди това в своето изказване пред форума той обяви, че България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение, по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси, съобщава БТА.

Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места, посочи българският държавен глава. 

Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята Радев. 

България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото. 

Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20 процента за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи той. През 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015 г.

България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата за пълното прилагане на Парижкото споразумение, коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство. 

По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат. 

През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб, каза държавният глава. Той отбеляза, че, за справяне с тези ефекти, България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие. 

Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и на частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите, заяви още президентът Румен Радев.

България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички. Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели, посочи още той.

Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

Договореното в Парижкото споразумение трябва да се следва, но по-високи амбиции към днешна дата България не може да подкрепи, каза министърът на околната среда Нено Димов пред журналисти в Катовице. 

Според него тези амбиции ще дадат резултат през следващите десет години и първо трябва да видим какъв ще бъде той, преди да говорим дали амбициите трябва да се завишат или посоката да е различна.

Така или иначе защитата на на българската енергетика е важна, защото това е елемент на националната сигурност, това е въпрос да запазим тока по-евтин за българските граждани и българската икономика, коментира министърът. Той отбеляза, че единната позиция, която изразява българската държава, е добра основа за развитие. 

Преструктурирането на енергетиката не е процес, който може да стане за една нощ, каза още той. И припомни, че Министерството на енергетиката е започнало с програма за преструктуриране на енергетиката, така че това е посока, в която при всички положения ще се развиваме. Но нека вървим стъпка по стъпка, за да имаме устойчивост, допълни Димов. 

На въпрос за замърсяването на въздуха в София министър Димов каза, че е информиран, че през изминалите две денонощия има превишаване на нормите. Правим засилени проверки със Столичната община от началото на сезона, но това не е достатъчно, коментира той. Проблемът е сериозен, трудно се върви напред, но все пак имаме успехи - в седем града тази година постигат средногодишните и средноденонощните норми за качеството на въздуха, посочи министърът.