Ако сте пациент с диабет в Япония, вероятно боговете бдят над вас. Страната се бори с растящия брой диабетици, но нов подход към третирането на диабета тип 2 комбинира малко психология с нови джаджи и технологични постижения. Това е част от по-голяма тенденция, в която Япония прилага технологиите, за да се справя с проблемите на все по-застаряващото си население, пише "Форбс".

Близо 10 млн. японци се смята, че имат диабет, според данните от изследване от 2016 г. на здравното министерство на страната. Проучването включва 11 хил. пълнолетни японци от 24 хил. домакинства. То показва, че има над 500 хил. души повече, които имат това заболяване, в сравнение с изследване от 2012 г. През 1997 г. хората с диабет от втори тип са били около 6,9 млн. След изследване от 2015 г. на 160 хил. японци, публикувано в Journal of Diabetes Investigation, японските учени стигат до извода, че се очаква значително увеличаване на броя на заболелите от диабет в Япония през следващото десетилетие, основно в резултат от застаряващото население.

"Япония е държава със свръхзастаряващо население и много от по-възрастните хора не знаят как да се погрижат за здравето си", обяснява Койджиро Уеки, директор на Центъра за изследване на диабета към Националния център за общо здраве и медицина в Токио. "Все още не е ясно до каква степен ще можем да ги накараме да подобрят нивата на глюкозата в кръвта си. Но все пак Япония е много напред по този въпрос в сравнение с други държави", отбелязва още той.

Разходите за лечението на болестта също растат. Близо нови 16 хил. души всяка година започват хемодиализа, а общото увеличение на цената на хемодиализата, налагаща се заради увреждане на бъбреците от диабета, е 8 млрд. йени или 70 млн. долара годишно, твърди Уеки. Диабетът може да бъде управляван ефективно с промяна в начина на живот. За да осъществяват контрол и на прогресирането и влошаването на диабетноболните, както и на разходите, Уеки и колегите му въвеждат изследване, базирано на случайното разпределение, наречено Превенция на влошаването на диабета чрез промени в поведението чрез система за мониторинг от страна на болните.

Да управляваш диабета с помощта на боговете

Пациентите с диабет, които участват в изследването, измерват теглото си, активността си, броя на стъпките си и кръвното си налягане всеки ден. За целта използват монитори за кръвно налягане, крачкомери и монитори за телесна маса, които изпращат данните до техните смартфони и приложение, наречено Shichifukujin, или в превод "Седемте богове на добрия късмет". Касио Цушита, директор на Центъра за достъпна медицинска наука към фондацията за промоция на здравето "Айчи", е създал приложение като се е вдъхновил от богове от японската митология. Познатите на всички японци седем богове отговорят за седем направления на програмата - в това число отчитането от страна на пациента на хранителните му навици и времето, през което е седнал. Fukurokuju - богът на мъдростта и дълголетието, наблюдава записването на данните,  Ebisu, богът на богатството, зърното и храната, наблюдава броенето на стъпките, Bishamonten, богът на войната и късмета, наблюдава физическата активност, Daikokuten - богът на търовията и просперитета, следи за диетата, Hotei - пазител на децата - отговаря за теглото, Jurojin - богът на възрастните и дълголетието - за кръвното налягане. Има и една богиня - Benzaiten, богинята на мъдростта и патрон на артистите, следи за цялостното представяне.

Данните, генерирани от потребителите, се качват в интернет в облака Shichifukujin, където лекарите на пациентите могат да следят техния напредък. 2000 пациенти на възраст от 20 до 75 години са включени в двегодишното изследване, което започна през януари 2018 г. То е подкрепено от Японското диабетично общество и е най-дългото изследване от този вид в света.

Как Япония използва технологиите в помощ на застаряващото си население

"За младите японци е лесно да свикнат с устройствата, които се използват в проучването", отбелязва Роятаро Боучи, изследовател на диабета. "По-възрастните се справят, ако получат достатъчно обяснения. Процентът на напусналите проучването е под 1 на сто, което е много по-нисък процент в сравнение с подобни резултати", добавя той.

Потребителите могат да общуват с анимационни версии на боговете и да получат автоматизирана обратна връзка от тях два пъти седмично. Когато пациентите забравят да обновят данните си, боговете изразяват разочарование - няма принуда. Идеята е пациентите да останат заинтерисовани в контрола над диабета си и да поотслабнат като ядат правилно и се движат повече.

Технологията може да бъде използвана за изучаването и на други свързани с начина на живот заболявания като хипертонията и хиперлипедимията

Япония използва различни технологични джаджи, за да се справи по-лесно обществото със застаряването. Например джаджи, сложени в обувките и чантите на пациенти с деменция, помагат да се проследят къде се намират те, когато се изгубят.

Компания в Киото, създадена някога като традиционна текстилна фабрика, сега се занимава с производството на т.нар. умно облекло, в което има специални сензори, които мерят биометрична информация като учестеността на дишането и сърцебиенето, също температурата, влажност, жироскопски данни. С трансмитер, закачен към "умния" плат и други устройства, данните се изпращат към мобилните апарати и облачни платформи.

Тази технология може да се използва за здравни цели - за предотвратяване на опасността от съдечни удари и инсулти. От компанията Mitsufuji работят с университетски изследователи, за да създадат алгоритъм за превенция.

"Застаряващото население е световен проблем, а Япония е много напреднала по този въпрос и може да предложи решения - нямаме избор, защото всеки остарява", обяснява изпълнителният директор на Mitsufuji Аюми Митера.

"Големите традиционни семейства, които се грижат за възрастните, остават все повече в миналото. Медицинските технологии, които от разстояние могат да проследят данните на пациента, ще са като заместник на семейството. Смятам, че към 2040 г. хората вече няма да имат нужда да ходят в болница, защото болестите и симптомите им ще бъдат улавяни преди това. Започваме да прекрачваме този праг", добавя той.