"Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали. Проблем имат други политически партии. Няма проблем с подаването на оставки. Всеки от нас носи оставката в джоба си. Това е най-малкият проблем. Засега сме съсредоточени в това да свършим добре работата си и да полагаме усилия."

Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по повод искането на оставки на министри от страна на БСП заради проблемите със системата за електронни винетки,  съобщава "Фокус".

По думите й атаките към системата са както хакерски, така и политически.

"Искам да подчертая, че това е много сериозна система, по която ние ще продължим да работим", заяви Аврамова.

Тя обясни, че най-големият бум за закупуване на винетни стикери се очаква да бъде в края на януари. "Дотогава ще имаме и въведените нови начини за закупуване на винетки", даде заявка тя.

"Екипите работят, подаваме своевременно информация и в момента се въвеждат апарати за самотаксуване, утре ще се оборудват и нови работни места. Нашата работа е да продължим да надграждаме системата и да я приведем в състояние на перфектност. Политическите дивиденти от въвеждането на тази система не мисля, че е най-доброто, дори напротив, очаквахме подкрепа от всички политически сили, защото въвеждането ѝ от август месец ще генерира приходи и тези приходи са безкрайно необходими за ремонт, рехабилитация и изграждане на републиканската пътна мрежа. Всеки петък опозицията ми задава въпроси и всички те са свързани със състоянието на републиканските пътища. Нашата работа е да въведем тази справедлива система и да генерираме приходи, за да ремонтираме пътищата в държавата", допълни Аврамова.

Тя даде заявка и че заради проблемите с покупката на електронни винетки и липсата на терминали на граничните пунктове на фирмата изпълнител на проекта ще бъдат наложени санкции според подписания с нея договор.

Иначе Аврамова отчете, че продадените електронни винетки до момента са 73 000 за над 5 млн. лв.

"Да подчертая, че в сравнение със същия период от миналата година събраните средства са от същия порядък, което означава, че няма загуби на средства и такива не би могло да се генерират, защото електронната винетка е за определен период. Дали ще бъде закупена днес или утре, тя е едногодишна, така че средствата са горе долу в същия порядък", посочи тя, като обясни, че най-масово се закупуват пътните стикери, които са за едногодишен период.