Финансистът Джордж Сорос иска да купи радио в Полша. Говорителка на  управляващите консерватори обаче обяви, че властта не бива да допуска международия спонсор на либерални и мултикултурни каузи до националния медиен пазар.

Американският милиардер от унгарски произход се е съюзил с полската издателска група Agora SA, за да наддава за Radio Zet, което сегашната му собственичка, чешката компания Media Invest, обяви за продажба, съобщи агенция Блумбърг (Bloomberg).

“Държавата трябва да направи всичко, за да попречи на пазарните спекуланти да увеличат влиянието си на медийния пазар", написа в Туитър Беата Мазурек, говорителка на управляващата партия "Право и справедливост".

Тя добави, че Полша трябва да увеличи дела на местните собственици на медии.

Скандалът се разразява пет месеца преди изборите за Европейски парламент. Управляващите в Полша са на нож с Европейската комисия, която задейства срещу страната процедура за лишаване от членски права в ЕС заради законодателство, което според Брюксел поставя правосъдието под правителствен контрол.

Сорос е обществен враг за консервативните евроскептични правителства в Централна Европа, каквито са полското и унгарското. В Унгария кабинетът на министър-председателя Виктор Орбан принуди финансиран от милиардера университет да се изнесе от страната и прокара законодателство, което затруднява дейността на чуждестранни фондации като Соросовата "Отворено общество". Тези мерки бяха съпроводени и с пропагандна кампания на управляващите срещу нейния собственик.

Според Блумбърг за радиото наддават още Fratria, издател на проправителствения седмичник Sieci, PMPG Polskie Media SA и местният бизнесмен Збигнев Якубас.