Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, че ще изпълни заканата си да подаде оставка, ако не бъде одобрена концепцията му за ромите.

Той каза това в отговор на журналистически въпрос в Брюксел, където участва в двудневна среща на министрите на отбраната от НАТО.

„Концепцията за ромите е важна, защто така не може повече да продължава. Защото като излезем от клишетата и питате един обикновен българин кои са трите главни въпроси за решаване, този за ромите ще бъде един от тях“, поясни Каракачанов.

Проблемът с дезинтеграцията на част от ромското население е твърде сериозен. Вицепремиерът обаче уточни, че има и такива, които спазват законите, работят и учат.

„Но една част от това население не желае да разбере, че освен права, има и задължения. Че не е нормално и позволено да посягаш на чужда собственост, на чужд живот, на чуждо достойнство, че не може да се живее незаконно, че не може да се живее, без да се плащат данъци, ток, вода и т.н. Крайновреме е някой да го каже“, допълни той.

И се зарече да изпълни заканата си.

„Какъв е иначе смисълът да стоиш в едно управление, в което един такъв важен въпрос не се решава? Защо та не го решаваме? Защото ни е страх, че някой тук, в Брюксел, ще ни се скара ли?“, попита риторично Каракачанов.

И продължи, че всяка една държава в ЕС е намерила механизми, и то доста по-строги от тези, които предлага той, за да бъдат контролирани тези процеси. Като пример министърът изтъкна, че в няко стран направо отнемат децата, ако семейството не се грижи за тях. Като под грижа се разбира да бъдат изпращани на училище и възпитавани.

„Дезинтеграцята на част от това население застрашава България. Това е истината. Всичко останало са празни приказки“, обобщи Красимир Каракачанов.