Бившият столичен кмет, служебен премиер и прочут левскар Стефан Софиянски изрази опасенията си, че министър-председателят Бойко Борисов "се бърка“ в любимия му тим. Софиянски бе гост в предаването "Домът на футбола“ по "Диема Спорт", където говори по всички актуални теми около "сините" и българския футбол.

„В България кой е толкова силен - силен е министър-председателят, който се старае да се бърка навсякъде, заяви Софиянски, цитиран от Gong.bg. - Имам чувството, че той се бърка в "Левски". Да не забравяме, че Борисов като стана кмет на София, прехвърли ЦСКА на "Титан". Ние, софиянци, като плащахме за чистотата, плащахме на ЦСКА. Забравихме ли го или не? "Титан" колко време издържаше ЦСКА? Мога да кажа цифри - когато аз бях в кметството, бюджетът за чистота стигаше до 70 милиона, а после стана 160 милиона. Нищо лошо не казвам - колкото повече, толкова по-добре. Но "Титан" оттам издържаше ЦСКА. Предполагам, че се е намесил той, но не мога да твърдя нещо, в което не съм сигурен. Очевидно е някакво разпределение на влияние, в което попада и "Левски". Ние, левскарите, не сме му фенове на Бойко.  Знаете, че го освиркваме понякога."

"Левски" е марка, "Левски" е име. Аз се гордея, че съм от "Левски". Всеки човек има его. Шансът да си част от някаква общност, винаги търсим присъствие в общност. Левскарите са нещо, което е хубаво, ако може да им се помогне. Приемам, че е е направено с добри намерения, но резултатите не са добри“, добави разпалено Софиянски. 

Той коментира и смяната на собствеността в любимия му клуб. На общо събрание вчера Георги Попов, приближен на Васил Божков и вицепрезидент на "Нова холдинг", придоби 86,6 процента от акциите на "Левски". Софиянски и Божков са сватове - Ива Софиянска е омъжена за Антон Божков, сина на бизнесмена.

„Да, фирмите му влизат. Това е стратегия, приета от холдинга. Божков финансира и ЦСКА в един период. Добре е да има хора, отделящи пари и за спорта. Виждате Домусчиев колко успехи имаше с "Лудогорец". С ясно финансиране. "Нове холдинг" е позната структура, след като са преценили да финансират, са приели този ангажимент. Не знам защо не влиза в лично качество“, рече бившият кмет на София.

А фактът, че преди години Васил Божков беше собственик на ЦСКА?

„Да си бил на ЦСКА президент и после да станеш на "Левски" е конфликтно. Мисля, че в такъв случаи и левскарите, и цесекарите ще са против него. Виждате колко малко играчи са прескачали от единия в другия тим и винаги е имало напрежение... Васил Божков може да бъде питан директно, въпреки че е по-трудно. Извън това, което се знае, той имаше противоречия със сина си за това. Той (бел. ред.  Антон, синът на Васил Божков) е сериозен цесекар. Но, вижте, не мога да влизам в кожата на хора със сериозни позиции в обществото и да тълкувам техните решения. Антон Божков, меко казано, бе против.“

„Не забравяйте, че Божков раздава и спортните награди на годината. "Нове холдинг" в голяма степен финансира спорта. Да решиш да финансираш "Левски" е голяма стъпка, но това е и престиж. Но всичко е свързано с резултатите и с добро представяне в евротурнирите. Сега последно видях - 24,5 милиона лева дългове. Преди да се тръгне да се печели, трябва да се изчистят тези задължения“, коментира Софиянски задълженията на "Левски", които по думите на изпълнителния директор Павел Колев са над 30 милиона. 

Смятам, че няма директива "Левски" да е шампион. Любо Пенев е сериозен треньор. Скритият фаворит за титлата е ЦСКА“, прогнозира бившият служебен премиер.