Колко според "коалиционните партньори" в Община Казанлък ГЕРБ и БДЦ-ДПС струва 5,6 декара терен на първа линия на брега на морето в Равда? Отговорът е 88 евро на квадратен метър. Става въпрос за бившия ученически лагер, който местната власт в града реши да продаде за 980 000 лева, или под 500 000 евро.

Купувачът пък се оказа договорен в преки разговори с общински съветници. Мотивите на властта са, че имотът е проблемен и въпреки проявявания интерес, никой не искал да го купи заради административните процедури, през които трябвало да се мине в Община Несебър.

От левицата в града обаче подозират умисъл в това, че е бил оставен да пустее и дори говорят за търговия с влияние.

Заради готвената сделка местните парламентаристи от БСП сезираха не само главния прокурор Сотир Цацаров, но и разпратиха сигнал до президента Румен Радев, до председателя на парламента Цвета Караянчева, до парламентарните групи и до омбудсмана Мая Манолова.

Коалиционни партньори

Предложението за продажба на апетитния терен е внесено на заседание на ОбС миналата седмица от кмета на града втори мандат Галина Стоянова (ГЕРБ). Предложената в докладната цена е 1 милион и 88 000 лева.

По време на заседанието обаче Джамал Папарланов ( БДЦ-ДПС) прави предложение имотът да бъде продаден за още по-занижена цена - 980 000 лева. Нарича групата си "коалиционен партньор" на ГЕРБ и обявява, че са водени разговори с бъдещия купувач - бургаският бизнесмен Станислав Чиликов.

"Сезирахме всички институции в България, за да бъде проверено дали в нашата местна власт не е налице търговия с влияние, след като в зала открито се съобщават параметри за сделката, назова се име на определен купувач. Дали някой не се кани от местната власт или общинското ръководство да направи облаги за себе си?!", заяви председателят на БСП-Казанлък Румяна Друмева. 

"Всички действия на Джамал Папарланов и на другите общински съветници подкрепили и поименно гласували предложението, както и мълчаливата съпричастност на кмета на община Казанлък, ни дават основание да предположим, че става дума за схема,  свързана с търговия на влияние", допълват са общинските съветници от БСП, като подчертават смисъла на чл. 6, ал.1, т. 32 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, което кореспондира с чл. 220 и чл. 282 от НК..

Умисъл или безсилие

"Още през 2015 г., веднага след местните избори, теренът беше в програмата за разпореждане. Още тогава поискахме да се извади, общината да започне да се грижи за него, да се намери инвеститор чрез публично-частно партньорство", разказа пред Клуб Z общинската съветничка от левицата Теодора Иванова. Иванова е и председател на комисията за конфликт на интереси и за контрол върху актовете и договорите.

През 2016 г. бившият лагер все пак отива за продан. Оценен е от лицензирания оценител "Явлена-Бургас" ООД на 1,8 милиона лева.

За три години обаче купувач все не се намирал и цената му била сваляна шест пъти, разказва още Иванова.

От левицата в Казанлък подозират, че имотът е оставен умишлено да запустее, за да се свали цената му.

"Общината днес би ли могла да купи подобен терен на такава цена на брега на морето?", питат социалистите.

Клуб Z неколкократно потърси Галина Стоянова в петък. В резултат в същия ден получихме позвъняване от секретариата й с обещание щом кметицата се освободи, да разговаряме с нея. Но тя така и не върна обаждане.

Едно интересно заседание

Интересно е да се изгледат кадрите от заседанието на Общинския съвет от 28 март.

Ето как започва то. Говори Джамал Папарланов ( БДЦ-ДПС):

"Хората, които се занимават с търговия са наясно, че предлагането го определя пазарът. Имотът започнахме да го продаваме на 31 март 2016 г. Направихме пет сесии с пет точки през този период и не се появи никакъв купувач. Общинска администрация пак ни прави предложение на цена 1 милион и 88 000 лева ,за трети път в рамките на шест месеца. През 2018 г. се появиха двама купувачи, водеха се разговори, единият от които дори с нашата група тогава контактува. Не е тайна за никой - това е г-н Чиликов.

Имотът всички казват, че е много хубав, на много хубаво място, но в крайна сметка никой не ще да го купи. Защо? Защото цената е прекалено голяма. Затова аз правя едно предложение от името на нашата група и като малкия коалиционен партньор на управляващите - да намалим цената още малко. И по-конкретно - със 100 000 лева, да падне на 980 000 лева. И затова предлагам на колегите отдясно и на нашите приятели за подкрепа".

"Всичко в този търг е ясно, прозрачно" - подкрепя и Галин Иванов (ГЕРБ), който е и председател на комисията по приватизация и разпореждане с общинската собственост. Но отказва да коментира цената. Призовава колегите си да гласуват както сметнат за добре.

"Явно коалицийката на "Апартаментгейт" се оформи и в Казанлък. Благодаря на г-н Папарланов, че най-после се оформихте като "коалиция". Аз не знам какви разговори с кого сте водили. Хубаво е да зададем въпроса предложенията за намаляване на цената от кого дойдоха - дали не е от някой наш човек (...) за кого го приготвяме този имот?", контрира Пламен Караджов (БСП).

Следва въпрос на Папарланов дали на Караджов имотът му се вижда евтин или скъп. И подчертава, че търгът е явен и всеки може да се яви на него.

"Цяла България знае, че продаваме в Равда. Защо някой от вас не се яви да го купи?! Под 100 евро на кв.м. Ми купете го вие, бе! Вие сте богата партия, управлявате България 45 години. Все ще имате някой лев скрит. Ами ние на тези пари разчитаме, кметовете реват. Аз не крия, че съм водил разговори", посочва общинарят от БДЦ-ДПС. 

- А за какво ще бъдат изхарчени парите? - пита някой от залата.

- Няма пък да ви кажем! Като почнете да управлявате вие, тогава ще ви даваме обяснения. Бюджетът не сте го правили вие - отвръща "малкият коалиционен партньор".

"Данъчната оценка на имота е 35 924 лева. Парцелът е в общо УПИ, там има два имота и тепърва трябва да се мине през делба и да се урегулира. Нашият имот, който е на първа линия дори няма достъп до пътя. Действително хора са проявявали интерес към този имот, но цената не е атрактивна, тъй като нещата в Община Несебър очевидно плащат купувачите по тази процедура, която трябва да предприемат. Това са го споделяли всички, които са проявявали интерес", обяснява на финала председателят на Общинския съвет Николай Златанов и подлага предложението за последното намаляване на цената на гласуване.