"Коалицията ГЕРБ, ДПС и ОП се пренесе и в ЦИК." 

Това се посочва в позиция на БСП.

От соцпартията реагираха на факта, че при назначаването на районните избирателни комисии в 29 от тях председателите са от ГЕРБ.  Както и че назначаването от ЦИК е служебно.

„Доказателство за това са решенията им за служебно назначаване на Районни избирателни комисии. В познатия им стил, без аргументи и силово, те отстраняват представителите на опозицията от ключови позиции. Резултатите от последните заседания са, че от 31 РИК – 29 са с председател от ГЕРБ. Само за сравнение си струва да припомним, че съотношението на представителите на ГЕРБ и БСП, вътре в самата ЦИК, е 7 към 6", се казва още в позицията на БСП.

ГЕРБ с помощта на ДПС и "Обединени патриоти" си осигурява пълнен контрол над РИК-овете, твърдят от БСП.

„Въпреки изискванията за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, и без да зачита многобройните проведени по закон консултации, ГЕРБ, с помощта на представителите на ДПС и ОП, си осигурява пълен контрол върху Районните избирателни комисии.  Причината за това може да е само една. Затиснати от „Апартаментгейт" и срива в общественото доверие, статуквото търси начин да оцелее чрез контрол и манипулации", се казва още в позииията на соцпартията.

От БСП смятат да си търсят правата и в съда, става още ясно.