Войските на командира Халифа Хафтар са пред Триполи, водят боеве да превземат столицата Триполи и да свалят международно признатото правителство на богатата на петрол Либия начело с министър-председателя Файез ас Сарадж, предават днес световните агенции.

Най-малко 32 души са убити и 50 са ранени от началото на офанзивата, съобщава либийското министерство на здравеопазването, цитирано от БТА.

Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар, който вече се нарича “маршал” (доскоро беше генерал) съобщава, че са убити 14 нейни бойци.

Воюващите не откликнаха на призив на ООН и на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини за двучасово прекратяване на огъня.

Близо до Триполи вчера имаше ожесточени сражения между правителствените войски и силите на Хафтар, предаде агенция Франс прес.

Либийските власти затвориха днес единственото действащо летище на столицата Триполи - Матига, след нанесен въздушен удар. Това съобщи служител по сигурността от аерогарата, цитиран от Ройтерс. Кореспондент на агенцията каза, че пътниците са напуснали терминала на летището.
Същевременно ЛНА опроверга информацията, че е отстъпила контрола над друго летище на Триполи - международното, и заяви, че продължава да го контролира, предаде ТАСС, като се позова на говорителя на ЛНА бриг. ген. Ахмед Мисмари.
 

Халифа Хафтар. Снимка АП

Международните поддръжници на Хафтар, главно Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, пише “Гардиън”.

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл заяви днес в Люксембург, че войските на либийския военачалник Халифа Хафтар имат политическата и военна подкрепа на Египет, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Хафтар има различни източници на финансиране, но политическата и военната подкрепа идва именно от съседен Египет. Хафтар има това, което липсва в Либия - йерархично функционираща армия. Той се противопоставя на правителството на Сарадж, признато от международната общност в Триполи", каза Кнайсъл пред репортери.

Според нея трябва да се окаже подкрепа за легитимността на това правителство, което е в трудна ситуация, така че да не бъде свалено от власт.

"Русия естествено подкрепя Хафтар в този конфликт. Независимо че е прекарал 20 години в Америка, той знае руски, има чудесни връзки в страната, добри отношения лично с (руския министър на отбраната Сергей) Шойгу, ние му даваме оръжия, включително (противовъздушни ракетни) комплекси С-300”, казва пред руската “Новая газета” арабистът Алексей Малашенко.

“Колкото до Сарадж, той е по-близък с Европа и САЩ”, добавя той. “Позицията на Москва е "прохафтаровска", но при все това и двойствена. Защото ако Хафтар внезапно изгуби, това ще означава проблеми за Русия".

“Хафтар би получил пълен контрол над петролния бизнес в Либия, ако премахне двувластието в страната. Точно затова военачалникът започна настъплението си срещу Триполи и не склони да преговаря със Сарадж с посредничеството на ООН”, казва пред "Независимая газета" руският военен експерт полковник Владимир Попов.

Той  посочва, че за американците не е изгодно в Либия да дойде на власт местното армейско ръководство, защото зад него стои Русия.

Предвиждайки изострянето, те вече изтеглиха от Либия своя контингент по съображения за сигурност, както съобщи на 7 март Африканското командване на въоръжените сили на САЩ, напомня Попов.

В Либия има непрекъснати сражения между различни въоръжени групировки след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Хафтар, чиято база е в източния град Бенгази, се надява да обедини повечето от тях, за да свали със сила международно признатото правителство.