Еврокомисията представи днес етичните насоки за работата на изкуствения интелект.

Те са очертани от работна група, в която са участвали независими експерти от университетските среди, бизнеса и гражданското общество, съобщи еврокомисарят по цифровата окономика и общество Мария Габриел.

Прилагането на изкуствения може да донесе значителни ползи на сфери като здравеопазването, енергийното потребление, автомобилостроенето, земеделието, опазването на околната среда и управлението на финансите. Той може да помогне за засичането на измами и киберзаплахи, както и да позволи на правоприлагащите органи да се борят по-ефективно с престъпността.

Подходът на ЕК е от три стъпки – създаване на ключови изисквания за надежден изкуствен интелект, стартиране на мащабна пилотна фаза за обратна връзка с партньорите и постигане на международен консенсус за изграждането на изкуствен интелект под човешки надзор.

7 условия за надежден изкуствен интелект

Той трябва да спазва всички прилагани закони и регламенти, както и редица изисквания. Специални списъци с оценки ще имат за цел да спомогнат за удостоверяване на прилагането на всяко едно от ключовите изисквания.

1. Човешка дейност и надзор. Системите с изкуствен интелект трябва да подсилва раумните общества чрез подкрепа на човешката дейност и основните права, а не да намалява, ограничава или заблуждава човешката самостоятелност.

2. Солидност и сигурност. Надеждният изкуствен интелект има нуждата от алгоритми, за да бъде достатъчно безопасен и солиден, за да се справя с грешките или непоследователностите по време на всички фази от цикъла на живота на системите с изкуствен интелект.

3. Поверителност и управление на данни. Гражданите трябва да имат пълен контрол върху собствените си данни, а данните за тях не трябва да бъдат използвани за тяхното унижение или дискриминиране.

4. Прозрачност. Трябва да бъде гарантирана възможността системите с изкуствен интелект да бъдат проследени.

5. Разнообразие, недискриминиране и честност. Системите с изкуствен интелект трябва да се съобразяват с всички човешки способности, умения и изисквания и да гарантират достъп до тях.

6. Благоденствие на обществото и околната среда. Системите трябва да бъдат използвани за засилване на положителна социална промяна, устойчивост и окологична отговорност.

7. Отчетност. Трябва да бъдат изработени механизми, които да гарантират отговорността и отчетността на системите и техните резултати.

Работата по насоките продължава с пробен срок за тяхното приложение. Предвижда се догодина да бъде направена оценка на постиженията. И въз основа на нея ЕК ще предложи следващите стъпки.