Руският президент Владимир Путин заяви при откриването на заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище, че осъществяването на договора за доставка в Турция на зенитно-ракетни системи С-400 е приоритет за Москва и Анкара, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Сериозни задачи за укрепване на нашето сътрудничество стоят пред нашите страни и във военно-техническата сфера. На първо място става дума за реализация на договора за доставка в Турция на зенитно-ракетни системи С-400 "Триумф", посочи Путин.


По думите на руския президент в областта на военно-техническото сътрудничество Русия и Турция имат и други перспективни проекти. Той уточни, че става дума за доставка в Турция на съвременна руска продукция с военно предназначение.
След края на преговорите с Путин на общата пресконференция, Ердоган пък заяви, че покупката на С-400 от Русия е суверенно право на Турция, предаде ТАСС.

"Ние вече сме подготвили пътна карта за реализиране на сделката за С-400, направихме съответните стъпки, всичко вече е завършено", каза Ердоган.
"Ако ние сме се договорили вече и сме подписали това споразумение, естествено ние ще продължим да се придвижваме напред. Това е наше суверенно право, това е наше решение, никой не може да иска от нас да се откажем от него", каза той.

Според Ердоган първите доставки на С-400 се очакват през юли, допълва Франс прес.
Това беше третата визита на Ердоган в Русия от началото на годината припомня агенцията.


Американското правителство призова Турция да избере между руските системи и американския изтребител Ф-35, който Турция също иска да купи, и преустанови миналата седмица временно доставката на Турция на оборудване за тези самолети, припомня Франс прес.