Италия се опасява, че Либия е на път да повтори гражданската война в Либия, пише тази сутрин всекидневникът “Кориере дела сера”.

Вестникът цитира разузнавателен доклад до премиера Джузепе Конте, според който най-малко 6 000 африкански бежанци от лагерите в Либия да побягнат кой с каквото може през Средиземно море към италианските брегове “от либийския ад”.

Изданието добавя, че италиански правителствени емисари тайно посредничат в последните дни между враждуващите страни, за да предотвратят избухването на пълномащабна гражданска война, която би могла да стане поле за възраждане на групировката "Ислямска държава".

Външна военна намеса в Либия няма да реши конфликта в страната, заяви вчера Конте в интервю за вестник "Фато котидиано", цитиран Ройтерс.

Боевете досега са прогонили от домовете им най-малко 4500 жители на Триполи, каза той. "Военният вариант не е решение", подчертава премиерът и обяснява, че всяка военна намеса ще накара много либийци да потеглят към Европа през Средиземно море.

"Има сериозен риск от разрастване на хуманитарната криза", казва той.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви, че пристанищата на страната ще останат затворени за нелегални имигранти.

"Нашите пристанища ще останат затворени. Миграционните политики не се променят", каза той.

Базираната в Източна Либия армия на Халифа Хафтар започна миналата седмица офанзива срещу Триполи, но силите на международно признатото правителство на премиера Файез ел Сарадж засега удържат на натиска.

 

 

Силите на Хафтар разпространиха кадри от боевете за летището на Триполи на 40 км от либийската столица. Видео Туитър

Италия, която има сериозно участие в добива на петрол и газ в Либия, подкрепя Сарадж, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.