Бившият вече началник на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, който попадна изненадващо в листата на БСП за европейските избори, отрече да е в конфликт с държавния глава. И това да е била причината да напусне администрацията му, за да стане кандидат за евродепутат... Това обяви самият Христов при регистрацията на листата на "БСП за България" в ЦИК. 

"Не само че не съм в конфликт с президента, но имаме и съвпадение на възгледите още от самото начало - от неговата кампания за президентските избори, та до ден днешен. Някои медии приемат желаното за действителност", обясни кандидатът на левицата.

Той е вторият човек от "Дондуков" 1, който напуска в посока на партията. Първа бе Елена Йончева, сега водач на евролистата, която след като за кратко бе говорител на държавния глава, реши да участва в парламентарните избори през 2017 г. от БСП. 

Христов преди ден бе освободен от поста си на началник на кабинета с указ на Радев. Той обаче остава в т.нар. стратегически съвет на президентската институция.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък заяви днес пред ЦИК, че не се чувства бламирана от Националния съвет на партията, въпреки че той не само пренареди предложената от нея конфигурация на кандидатвродепутатския списък, но и върна в него президента на ПЕС Сергей Станишев. Нинова настояваше той изобщо да не е кандидат за евродепутат въпреки високия му пост в европейската политика и въпреки че редом с Йончева имаше най-много номинации от местните партийни организации.

От думите й, цитирани от пресцентъра на левицата, не стана ясно защо - щом не се чувства бламирана - обяви след пленума, че вече не тя, а Националният съвет носи отговорност за списъка с кандидати и резултата от евровота.

Нинова обяви, че се надява не за последен път в БСП да текат демократично дебати, както е станало за листата за изборите на 26 май. И предрече победа на левицата в този вот.

"Изпращаме в ЕП специалисти, които освен да пазят българския интерес и да го защитават в общия ни европейски дом, ще се борят и по секторните политики - животът на национално равнище в България да се подобри чрез европейската обща политика", започна с кампанийното говорене Нинова.