Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че на сесията си на 16 май общинският съвет на Пловдив ще гласува концесията за отдаването на стадион "Локомотив" на клуба. Президентът на "черно-белите" Христо Крушарски многократно е обещавал, че когато това стане ще започне мащабна реконструкция на арената на квартал "Лаута".

Локо ще получи с договор и базата си в район "Тракия". Всички документи за това са готови, рече Тотев. По темата се говори от няколко години.

"Спартак" (Пловдив) пък най-сетне ще се сдобие със стадион "Тодор Диев" на концесия за 35 години. Това ще стане на сесия през юни.

"Искаме да уведомим нашите привърженици, че икономическият анализ вече е готов и документите са внесени за съгласуване в Министерския съвет. След разговор с кмета на града инж. Иван Тотев имаме уверението, че документацията ще се придвижи бързо и през юни реално ще бъде гласувана концесията. Ръководството на клуба отново декларира, че има готовност да започне строителните дейности веднага след гласуването на концесията", официално обяви "Спартак".

Според пловдивския градоначалник средствата за изграждането на стадиона на "Ботев" са осигурени. Той поясни, че е научил това от ръководството на клуба, чиито представители са го уверили, че почти всичко е уредено със заема, който клубът ще изтегли от Фонда на фондовете.

Това ще даде възможност строежът, замразен покрай скандала с КТБ и абдикирането на Цветан Василев, да продължи след близо 5 години.

"Няма проблем с концесията на стадион "Христо Ботев", рече Тотев. - Ще седнем с юристи и ще търсим законов път за удължаването й, защото с днешна дата сроковете няма как да се спазят."

През следващата седмица общинарите и футболни хора в града ще седнат да нищят казуса със запустелия стадион "Пловдив". Иван Тотев не крие амбиции да реконструира съоръжението и да го върне към живот. Той иска това да е един от стадионите, който да влезе в българската част от кандидатурата за Мондиал 2030 и (или) Евро 2028.

Според Тотев по-добре е държавата да вложи средства в няколко стадиона, а не в един национален, тъй като на Запад това било отживелица - представителните отбори обикаляли из различни градове на страните си.