Българинът е цар да чака. БДЖ, свободата, поредния спасител „отгоре“, който ще го изведе към светли бъднини. Така стои и въпросът с новата Европейска прокуратура. Той има най-малко две страни: институционална и индивидуална. За втората, а и изобщо за правото е показателно колко много могат да направят шепа хора. Стига да искат и да им стиска. Справка – работата на румънската антикорупционна прокуратура DNA по времето на Лаура Кьовеши. Която до такава степен обърна обществения ред на съседите с хастара навън, че до ден днешен върнатите на власт крадливи социалисти опитват да замазват последиците по типичния „чекистки“ начин – брутално и с репресии.

Но да се върнем на институционалната страна

Всичко, свързано с фундамента на новата европейска прокуратура, е залегнало в Регламент 1939/2017 г., който е обнародван на български и всеки може да си го прочете. Ако се съди по това, че бяхме от държавите, радушно подписали т. нар. засилено сътрудничество – ларвата за излюпване на бъдещата Европейска прокуратура, чел го е и Цацаров.

Т.е. едва ли нещо ни притеснява, като възможните причини за това са две: или няма какво да крием в борбата с корупцията и престъпността, или са... качествата на самия регламент.

Да започнем с това – материалната компетентност на Европейската прокуратура ще бъде ограничена до престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза. Всъщност надежда има: ако Съюзът усети, че проект, съфинансиран от него, е спечелен за 1 милиард от едни момчета, пък е изпълнен за 100 милиона, ще се намеси...

„Настоящият регламент предвижда система на споделена компетентност между Европейската прокуратура и националните органи в борбата с престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза, основана на правото на изземване на делото от страна на Европейската прокуратура“, пише в преамбюла.

Двете страни „следва взаимно да се подкрепят и информират“. Което вече е спорно дали е чак толкова добре в пленената държава: кой кого ще информира по-добросъвестно, така че... КОЙ да научава бързо „новините“ и да си пази интереса?

Структурата е ясна – ще има европейски главен прокурор. Дали той ще се казва по определен начин, предстои да видим. Този европейски главен прокурор ще има заместници. После ще има колегиум от по един прокурор (избран между трима) и подаден от всяка страна членка. Още тук трябва да отбележим, че българският европейски прокурор ще бъде предложен от България – не от извънземните... Т.е. практически от Главна прокуратура.

Събрали се българинът, румънецът и полякът

Всички тези 27-28 или колкото ще бъдат европейски прокурори ще се делят в тройки – постоянни камари.
В тези камари ще е реалната власт: ще могат да внасят обвинителни актове, да прекратяват наказателни производства, да прилагат опростена (т.е. бърза) процедура, да препращат делото на националните органи, да възобновяват стари разследвания.

Именно те ще могат да възлагат на европейския делегиран прокурор да започне разследване, а при необходимост да изземе дадено дело от местните, както и да преразпределя дела.
А сега си представете една такава тройка от българина, румънеца и... поляка примерно.

Но най-важното е следното: кой ще е „мечът“, щипците или тежката ръка на закона, с която ще оперира новата служба? Това ще са споменатите делегирани прокурори, които ще са „поне двама“ за всяка страна членка, но отсега се знае, че ще са повече, вероятно дори в малка страна като България.

Тези прокурори ще бъдат практически и функционално Европейската главна прокуратура у нас. Те ще бъдат българи и ще са действащи членове на прокуратурата на Република България, четем още в регламента.

„Разследванията на Европейската прокуратура следва по правило да се провеждат от европейските делегирани прокурори в държавите членки. Те следва да ги провеждат в съответствие с настоящия регламент, а по отношение на въпроси, които не са обхванати от настоящия регламент, в съответствие с националното право“, четем още в преамбюла.

Тук е мястото да припомним, че в България действа Висш съдебен съвет, от който зависи почти всичко в системата. Като плод на борбата на предните реформаторски сили той бе разделен на колегии – съдийска и прокурорска. Като плод на краха на същите тези реформаторски сили остана съотношението в двете въпросни колегии, така че в прокурорската колегия реалностите са, че взема почти всички свои решения единодушно. Т.е. всичко, свързано с всеки прокурор, следовател, а напоследък и с други неща, се решава от колективен орган, който по някакви причини през XXI век гласува единодушно... Хм.

Двама-трима ангели небесни

Но да се върнем на делегираните прокурори.
Именно бидейки подчинени на въпросния ВСС и на Цацаров или бъдещия му наследник, тези действащи български прокурори, колкото и независими да са – ще концентрират в себе си мощта и на европейската прокуратура за мандат от 5 години.

А кой ще клевети „лошите“?

„Националните органи следва да уведомяват без забавяне Европейската прокуратура за деяние, което може да съставлява престъпление от компетентността на Европейската прокуратура. Европейската прокуратура следва да уведомява компетентните национални органи за всички факти, които узнае и които могат да съставляват престъпление“, четем още в регламента.

Като гледа какво става с определени кметове точно преди избори, човек неволно си задава въпроса – дали пък споменатите национални органи няма да предават на евроколегите си само „неправилни“ кметове, общинари и пр. чиновническа маса?

Но да кажем, че се изберат двама (или повече) ангели неземни – неопетнени, разкошни в своите професионални и нравствени качества, действащи български прокурори... За да захапят здраво престъпността, техни пък „челюсти“, очи и уши ще са органите на следствието и на МВР. Именно те трябва да проведат добросъвестно и компетентно процесуално-следствените действия, на базата на които тези прокурори – ангели неземни – да защитават обвинителните си актове в съда. И евентуално да издействат осъдителна присъда на някой ас от управляващата гарнитура.

„Ми те службите са си на Делян“ – помните ли това изказване на едната от „Двете каки“ Владимира Янева?

Бомба с часовников механизъм

Просто няма как и никой не е заложил да бъдат „внесени“ от Финландия или от Литва например разследващи полицаи и следователи с нужните права – напротив.
Може би и на създателите на Регламент 1939 им е ясно откъде може да дойдат някои проблеми:

„За ефективността на разследването и наказателното преследване на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза, е от особено значение Европейската прокуратура да може да събира доказателства, използвайки поне минимален набор от действия по разследването, като същевременно зачита принципа на пропорционалност...

...Наред с минималния набор от действия по разследване, изброени в настоящия регламент, европейските делегирани прокурори следва да имат право да поискат или да разпореждат извършването на всякакви действия, с които разполагат прокурорите съгласно националното право по сходни дела на национално ниво.“

Тук притеснението е – на кого всъщност го възлагат? И как може, ако един недобросъвестен разследващ заложи „бомба с часовников“ механизъм в конструкцията на дадена проверка или досъдебно производство, това да бъде хванато и отстранено.

Общо взето и двете ни казват, че ако случайно у нас се завъди такъв недобросъвестен магистрат, той ще има право да разпорежда и процесуално-следствени действия в Германия. Макар да е мислено обратното.

Иначе в параграф 87 на преамбюла четем още:

„В много случаи действията ще се осъществяват от национални правоохранителни органи, работещи съгласно указанията на Европейската прокуратура, в някои случаи след получаване на предварително разрешение от национален съд...

...Настоящият регламент не засяга правомощията на националните съдилища, разглеждащи делото по същество.“

Да стискаме палци и съдилищата на България да се окажат на нужното ниво.

Регламентът залага и на друго:

„С оглед на улесняването на разкриването на престъпления, попадащи в обхвата на компетентност на Европейската прокуратура, държавите членки се насърчават да осигурят в съответствие с националното си право ефективни процедури, които осигуряват възможност да се сигнализира за възможни престъпления, попадащи в обхвата на компетентност на Европейската прокуратура, и които гарантират защита на лицата, сигнализиращи за такива престъпления, срещу репресивни действия, и по-специално срещу враждебни или дискриминационни мерки, свързани с тяхната заетост.“

Да го илюстрираме така: вие сте редови чиновник, експерт в отдел в министерство. Научавате, че ГЕРБ/ДПС/БСП дава винаги обществените поръчки на различни проксита на една тясна група от лица, после с парите се наемат подизпълнители на 30% от стойността, а 70% потъват... Чисто хипотетично – не че е възможно такова нещо да става в България.
Бъдете спокойни: ако подадете сигнал, държавата е насърчена да ви осигури защита дори срещу уволнение. Камо ли срещу нещо друго – примерно от хората, които ще изгубят стотици милиони взятка от проекти по вина на вашия сигнал.

Магистрат в... ръкава

Да, делата на Европейската прокуратура ще могат да се изземват и делегират на друг национален (европейски) прокурор. Но това е по-скоро форсмажор.
Буквално казано, звучи така:

„По изключение европейски прокурор може да поиска на основания, свързани с работното натоварване, породено от броя на разследванията и действията по наказателно преследване в държавата членка на произход на европейския прокурор, или с личен конфликт на интереси, наблюдението над разследвания и на действия по наказателно преследване по конкретни дела, по които работят европейски делегирани прокурори в неговата държава членка на произход, да бъде възложен на други европейски прокурори, при условие че последните са съгласни с това.”

А коя е спънката у нас да очакваме едни и същи печално познати прокурори просто да станат „делегирани“? И съответно на техните професионални и нравствени качества да легне цялата бъдеща европейска прокуратура с всичките допуснати репресии в прерогативите й?

А и защо трябва да са известни или познати – ако у нас някой се е доказал, че има „дълга резервна скамейка“, това е единствено мафията. Трябват ви чисти и неопетнени лица с високи професионални и нравствени качества? Ние ще ви ги осигурим. Винаги имаме в ръкава някой магистрат, готов да услужи.

Да, прекрасно е, че ще има наблюдаващ европейски прокурор, който ще може да изземва разследването и да го води лично „в изключителни случаи след получаване на одобрението на компетентната постоянна камара“.

„Органите на държавите членки следва да създадат система, която да гарантира, че информацията се докладва на Европейската прокуратура възможно най-бързо.“

А дали само на нея – ще видим...

Тъй като започнахме с Кьовеши и добрия пример, нека видим и лошия. За съжаление, той е отсам Дунав. Обратна по знак бе бившата Комисия за предотвратяване и установяване конфликта на интереси - случай, в който България буквално прекопира една западна добра практика. Но я даде в ръцете на Искра Фидосова и нейното „Мини Ми“ Филип Златанов с прилежащото му тефтерче. Дали след години ще водим същия разговор за КПКОНПИ и Пламен Георгиев – предстои да видим.

Но със сигурност не написаните правила, а кадрите ще решат всичко и този път. Правилата би трябвало само да ги подпомагат.

---
*Знаменитата фраза е приписвана на Йосиф Висарионович Сталин. Макар че оригиналното изказване е: "Кадрите, които овладеят техниката, решават всичко“ – по повод ликвидирането на глада за кадри в СССР в областта на техниката и предшестващите размишления на съветския диктатор, че „техниката решава всичко“.

Този материал е публикуван в броя на "Клуб Z" през март 2019 г. Още текстове от същия автор можете да прочете тук.