България ще изпрати свои учители да обучават на роден език българското етническо малцинство в Албания, което беше признато преди две години.

Това съобщи днес по време на парламентарния контрол външната министърка Екатерина Захариева.

„Не забравяйте, че тези хора от десетилетия са откъснати от България и българската култура и макар да говорят прекрасен български, за тях кирилицата е почти напълно непозната“, каза тя. „От първостепенно значение е да преподаваме на младото поколение там български език и азбука“.

След промяната на албанския Закон за защита на националните малцинства, с която от октомври 2017 г. беше признато българското национално малцинство, албанската национална телевизия от януари изпълнява ангажимента да излъчва информационен блок на български език.

„С новините на български започва целият информационен блок на езици на малцинствата“, каза Захариева.

Националните телевизии на България и Албания са подписали споразумение за предоставяне от БНТ на пакет видеоматериали за България. Сред тях е модулът „Аз уча български“.

Захариева припомни, че за правителството е приоритет да подкрепя българските идентичност, език и култура сред традиционните и нововъзникналите български общности по света.

„Наясно сме, че признаването на малцинството ни в Албания е само началото на тези усилия и предстои много път“, каза тя.

България финансира с над 1 милион лева строежа на асфалтов път между град Билиц и село Върник в Албания, което е населено предимно с българи.

Това е вторият проект, финансиран от България в Албания по линия на българската помощ за развитие.

Страната ни подпомогна и изграждането на инфраструктура на улица в град Балш, известен в нашата история с летописния надпис от времето на княз Борис I, описващ покръстването на българите, припомня в съобщение за медиите Министерството на външните работи.