Държавният глава Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Мандатът на настоящия изтича в края на годината, а процедурата по избор на нов е напът да стартира. Първата от работните срещи е с обвинител №1 Сотир Цацаров и ще се проведе в понеделник, съобщиха днес от "Дондуков" 2.

По този повод днес двама от съпредседателите на "Демократична България" - Атанас Атанасов и Христо Иванов, призоваха от ефира на "Лице в лице" по бТВ президентът да обяви предварително критериите, на които според него трябва да отговаря наследникът на Цацаров. Държавният глава е този, който издава указа за назначаване на главния прокурор, като може и да откаже предложена му номинация.

"Президентът Радев да обяви предварително на какви критерии трябва да отговаря номинацията, която той ще одобри. Решението ще е политическо, да каже какви реформи очаква от новия главен прокурор. Или да се даде заявка, че профилът ще е точно обратен на този на Цацаров", заяви Христо Иванов.

Лидерите на ДБ поискаха и оставките на министъра на земеделието Румен Порожанов и на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Причината: откритото от вестник "Сега" разминаване в имуществените декларации на министъра - подадената от него на хартия и публикуваната от антикорупционната комисия.

"Тези факти трябваше да бъдат разкрити от тази комисия, а не български журналисти, за което шапка им сваляме. Ето заради такива неща няма да бъде махнат мониторинга (от ЕК, б.р)", констатира Иванов.

"Лошият ни имидж е в резултат от вътрешнополитическите ни дефицити. За какво са ни стени като пускаме пътници на летището без проверка; за какво са ни стени като продаваме гражданство. Ето ви ги аргументите на нашите партньори защо не ни пускат в Шенген и не ни махат мониторинга", допълни Атанасов.