Сценарий за свалянето на правителството на Бойко Борисов от власт.

Това допуснаха за големите протести от зимата на 2013 г. трима от най-активните участници в тях - Янко Петров, Дончо Дудев и Йоана Иванова. Те бяха гости в студиото на Нова тв.

"Не можем да кажем кой организира момчетата с маски и камъни. Вероятно някой, който има интерес. Кръвта по паветата беше достатъчна причина за Бойко Борисов да си подаде оставката. Но това беше абсолютно подготвен сценарий", коментира Иванова.

Дудев пък припомни, че сметките за ток са били изкуствено напомпани нагоре, за да се предизвика масово недоволство.

"Някой, който е искал да свали Борисов, може да е подготвил този сценарий", предположиха в заключение тримата. По думите им още тогава - през февруари, различни политически сили са се опитвали да се възползват от протестите, организирайки срещи с недоволните. Предлагали и всякаква помощ, включително юридическа. 

На въпрос доколко революционерите са били изкушени от тези, срещу които са се бунтували, Йоана Иванова отговори:

"Въпросът е доколко тези хора наистина са били революционери и дали включването им протестите не е билопреднамерено и планирано с определена цел".

Днес, почти две години по-късно, тримата са катргорични, че на 5 октомври няма да отидат до урните. 

"Защо да гласуваме за нещо, което е изродено и няма никаква морална основа? Изборите са компрометирани, да бяха махнали поне мъртвите души от списъците".

"На 2 септември премиерът Георги Близнашки излезе в едно предаване и каза, че имало много хора, които са дерибействали в НЕК и трябва да понесат съответната отговорност. Това го казва премиер по национална телевизия и аз искам да го помоля да каже имената на тези хора. Междувременно ние пуснахме сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров на база това изявление да бъдат зададени конкретни въпроси на Близнашки. Народът плаща едни и същи грешки", посочи Янко Петров.