Има ли опит за изборен туризъм преди местните избори наесен във врачанското село Галатин - това ще проверява прокуратурата заради сигнал за регистрирани "новодомци" в селото. Преселниците са регистрирани на адреси в селото преди да изтече срокът, след който би трябвало да сработи правилото за уседналост - а именно, че за местни власти в определена община и населено място могат да гласуват само избиратели, които са живели на територията на съответното място поне три месеца преди датата на изборите. 

За случая разказа тази сутрин бТВ. Твърдението в сигнала за изборен туризъм е, че в една къща в криводолското село Галатин, със съдействието на кмета, са били регистрирани 9 души от съседно село. Стопанинът на къщата твърди, че е подписал документи, но не знаел за какво. Жената, която ги донесла, го успокоила, че кметът я праща.

От началото на годината до изтичане на крайния срок преди да влезе в сила уседналостта за вота наесен, в селото са регистрирани 92 нови временни обитатели. По документи ги има, но на практика – не живеят в Галатин, се твърди в репортажа. 

„Даже тези регистрации, които са направени от другите партии, са много повече от моята партия”, коментира кметът на селото Петър Великов.

За къщата с деветима нови обитатели кметът обяснява, че си позволил да поиска от стопанина услуга, тъй като преди време му решил здравословен проблем. Дали има нещо противозаконно ще преценява прокуратурата. Кметът отрича да е обещавал работа на стопанката на къщата с деветимата новодомци.

Засега е известно, че за кметския пост в селцето ще се борят поне четирима кандидати. По сигнала за изборен туризъм работят прокуратурата и Икономическа полиция.