Британската министър-председателка Тереза Мей обяви снощи серия от компромиси, в това число възможност за организиране на втори референдум и временно оставане в митнически съюз с ЕС, в опит да събере подкрепа в парламента за плана си за Брекзит, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Това е "последна възможност да се намери начин" да се отговори на вота на британците, 52 процента от които гласуваха страната им да излезе от ЕС, добави пред журналисти Мей.

Депутатите отхвърлиха три пъти споразумението за Брекзит, сключено през ноември от министър-председателката и Брюксел, което я принуди два пъти да отложи датата за напускането на ЕС. Това принуди правителството да организира и избори за Европейски парламент, които ще се състоят в четвъртък, тъй като първоначалният план бе страната да напусне блока на 29 март, но сега Брекзитът е насрочен най-късно за 31 октомври.

Ако депутатите одобрят законопроекта, който ще им бъде представен в началото на юни, Мей планира да организира парламентарно гласуване за произвеждането на втори референдум за Брекзит, както и за временно оставане на Обединеното кралство в митнически съюз с ЕС.

Консервативната лидерка заяви, че правата на работниците и защитата на околната среда ще бъдат гарантирани, за каквото настояваше лейбъристката опозиция.

Ако депутатите гласуват за организиране на втори референдум, той ще се състои преди споразумението за излизане от ЕС да бъде ратифицирано, уточни Мей. Ако одобрят законопроекта и отхвърлят идеята за втори референдум, Обединеното кралство може да напусне ЕС в края на юли.

Мей направи това изявление четири дни след провала на преговорите с лейбъристите с Мей за намиране на изход от задънената улица с Брекзит. 

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин обаче каза, че неговата формация няма да подкрепи плана на Мей.

"Не можем да подкрепим този законопроект, тъй като той на практика е преработка на това, което сме обсъждали преди", каза Корбин пред медии, предаде Ройтерс. 

От Брюксел засега нямат коментар

„Еврокомисията следи отблизо и търпеливо събитията в Лондон, но засега нямаме друг коментар“, заяви днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Думите му бяха по повод новите предложения на Мей, свързани с „Брекзит“.

Схинас не отговори на въпроса дали ЕК и Лондон са разговаряли по възможностите за промяна на политическата декларация към споразумението за „Брекзит“. Но припомни, че досега Брюксел неведнъж е изтъквал, че самото споразумение не подлежи на предоговаряне, но е открита за промени на рамката за бъдещите отношения, очертана в изявлението.

От името на ЕК Схинас отказа поканата на британски журналисти да даде препоръка на жителите на Обединеното кралство за кого да гласуват в насрочените за утре в страната избори за евродепутати. Според него Комисията няма партийни и политически виждания или предпочитания.

Реакции от Париж и Берлин

Великобритания не бива да изнася политическата си криза в Европа, заяви днес Натали Лоазо, ръководителка на предизборната кампания на партията "Република, напред!" на френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние уважаваме британците. Молим ги да ни позволят да продължим напред по нашия собствен път, а междувременно отправяме молба Великобритания да не изнася политическата си криза в Европейския съюз", каза Лоазо пред радио Ер Те Ел.

Лоазо подчерта, че е работа на Великобритания да реши дали иска да продължи с Брекзит или да организира нов референдум.

Новото предложение на британския премиер Тереза Мей за Брекзит бе посрещнато скептично от водещи германски политици, предаде ДПА.

"За съжаление, опасявам се, че новото предложение не внася някакви съществени промени. Тереза Мей отново и отново предлага едно и също нещо", заяви председателят на на външнополитическата комисия в Бундестага Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз.

Според Рьотген вотът в Камарата на общините е трябвало да бъде обвързан директно с втори референдум за Брекзит. "Това щеше да е нещо ново", изтъкна той.

Отзвуци в печата

С вчерашното си предложение, имащо за цел спасяването на сделката й за Брекзит, премиерът Тереза Мей склони глава пред опонентите си, пише "Дейли телеграф". То съдържа всичко, което иска (но което най-вероятно ще отхвърли при гласуване) Лейбъристката партия: временно оставане в митническия съюз, гарантиране на защитата на околната среда и правата на работниците.

За да бъде предложението още по-приятно, в него бе включена и възможността за парламентарно гласуване дали да бъде проведен втори референдум за Брекзит. Утре е денят на европейските избори и ако някои поддръжници на Консервативната партия все още се колебаеха дали да гласуват за Партията на Брекзит, Мей разсея съмненията им, изтъква консервативният всекидневник.

Предложението на Тереза Мей британският парламент да гласува дали да има втори референдум за Брекзит е капан, пише Шон О'Грейди в либералния "Индипендънт". Предложението за нов парламентарен вот по този въпрос звучи като фантастика. То всъщност е поредният опит на Мей да осуети взимането на окончателно решение за Брекзит. В момента в парламента няма достатъчна подкрепа за втори референдум и подобно предложение вероятно ще бъде отхвърлено, а Мей знае това, отбелязва О'Грейди.

Вчерашното предложение на Тереза Мей за Брекзит не бе нито "ново", нито дръзко. То ще се превърне в поредния й провал, пише експертът Том Кибаси за лявоцентристкия "Гардиън". Като се тръгне от митническия съюз и се стигна до правата на работещите, не се наблюдава никаква промяна, т.е. не се очаква предложението на премиера да спечели подкрепата на депутатите. Най-забележителното в предложението бе обявената възможност за парламентарно гласуване за втори референдум за Брекзит, посочва Кибаси.

Във вчерашната си реч Мей каза на депутатите, че ще имат "последния си шанс" да реализират Брекзит при гласуването (на сделката й в парламента) в началото на следващия месец. По-точно обаче ще е да кажем, че това ще е последният шанс за Тереза Мей, която сигнализира, че ще се оттегли от премиерския пост, ако споразумението й за Брекзит бъде отхвърлено от парламента за четвърти път, пише американският всекидневник "Вашингтон пост".

Новото предложение на Тереза Мей за Брекзит като че ли има за цел да спечели за премиера подкрепата на опозиционната Лейбъристка партия. Сближавайки донякъде позицията си с тази на лейбъристите, Мей рискува обаче да загуби поддръжници сред консерваторите, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки провала на продължилите шест седмици преговори с лидера на лейбъристите Джереми Корбин, (с новото си предложение) Мей се надява да спечели подкрепата на част от депутатите от Лейбъристката партия, отбелязва френският дясноцентристки всекидневник "Фигаро", цитиран от БТА.