Засега е само хипотеза, но такава, каквато някога може да стане истина: САЩ реализират заплахата си и през 2021 г. излизат от НАТО. Изтеглят всичките си войски от Европа, прехвърлят ги в родината или в други региони, изтеглят и командващия персонал. Какво ще се случи тогава с трасатлантическия отбранителен алианс?

Отговор на този кардинален въпрос дава мислителницата “Международен институт за страгически изследвания” (IISS) и предпруждава за настъпването на драстични последствия, пише швейцарският всекидневник „Тагес-Анцайгер”.

Според анализа, иницииран и съфинансиран от германското Министерство на въшните работи, излизането на САЩ от НАТО по време на президентството на Доналд Тръмп не е немислимо. Тръмп многократно заплаши с последствия, ако най-сетне държавите членки на пакта не завишат военните си бюджети. По мнението на американското правителство европейските съюзници печелят далеч повече от мощта на Америка, отколкото обратното. Тръмп настоява за справедливо разпределение на тежестите, при което всички членки на НАТО да инвестират в отбраната най-малко 2 на сто от брутния си вътрешен продукт (БВП). В момента това е така само при 7 от общо 28 държави членки.

На челно място са САЩ с 3,39 на сто от БВП. Гърция, Великобритания, както и източноевропейските държави Полша, Естония, Латвия и Литва заделят за отбрана искания от САЩ минимален процент – 2 на сто от БВП. Под тази черта обаче остават болшинството от държавите членки, в това число ключови страни, като Франция и Германия.

Колко важни са САЩ за НАТО, показват цифрите. Техните разходи за отбрана възлизат на над 600 милиарда долара. Взети заедно всички европейски държави плюс Канада изразходват половината от тази сума. Така на САЩ се падат две трети от общите разходи на НАТО за отбрана.

Най-голям е и приносът на САЩ за бюджета на НАТО, който е близо 2 милиарда долара - 22 на сто.

Излизане на американците от пакта ще излезе скъпо на Европа. За компенсация европейските членки на НАТО ще трябва да инвестират допълнително стотици милиарда швейцарски франка. На колко ще възлязат разходите, експертите от IISS са изчислили въз основа на два различни сценария.

При първия кризисен сценарий НАТО ще бъде принудена да подсигури международните морски пътища, които са от жизена важност за европейската икономика. Освен това трябва да се запълни празнината след изтеглянето на американските бойни кораби и самолети. Според експертите разходите ще възлязат на 110 милиарда долара.

Вторият сценарий е още по-скъп. При нападение от страна на Русия на европейска държава членка на НАТО се стига до война по суша. За да е в състояние да се възправи срещу Русия, НАТО трябва да подсигури противоракетни установки “Пейтриът”, мощни танкове, бойни кораби и самолети. Това би струвало между 288 и 357 милиарда долара.

Излизането на САЩ от алианса ще има не само финансови, а и военни последици за НАТО. С един удар отбранителният съюз ще бъде отслабен и ще трябва да изгражда наново командни структури, да рекрутира и обучава повече войници, както и да произвежда повече оръжия. Всичко това изисква време. Учените от IISS са на мнение, че ще са нужни 20 години.

В момента САЩ предоставят 40 на сто от бойните сили на НАТО. Излязат ли Щатите от пакта, ще отпаднат и над 1,3 милиона войници. Сега НАТО разполага с 3 милиона мъже под пагон.

За да се постигне тази численост, на останалите членки на алианса ще са необходими две десетилетия. Прекалено много време, ако действително се стигне до конфронтация с Русия.

Споменатите инвестиции в милиарди обаче ще са достатъчни само за воденето на ограничена регионална война с вероятност за победа, твърдят учените от IISS. Изобщо не са взети под внимание разходите за континентален горещ конфликт в Европа.

Заглавието и преводът са на Клуб Z.