НАТО помага на ЕС в борбата срещу заплахите в киберпространството по време на изборите за Европейски парламент. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю, публикувано в днешния брой на германския в. "Велт ам зонтаг", предаде ТАСС.

"Експертна група от НАТО преди няколко седмици се срещна със специалисти от ЕС, за да обсъдят конкретни мерки по противодействие на киберзаплахите и дезинформацията в навечерието на изборите за Европейски парламент", посочва Столтенберг.

Той отбелязва, че НАТО и ЕС постоянно обменят информации за вредоносни програми и кибератаки.

Генералният секретар на НАТО казва също, че алиансът е успял да не допусне разпространение на присъствието в интернет на терористичната групировка "Ислямска държава".

"По този начин ние отслабихме нейните възможности да набира нови членове, да извършва банкови преводи и да поддържа контакти", подчертава Столтенберг.

В интервюто той отбелязва също, че Русия "целенасочено се намесва в живота на демокрациите, разпространявайки лъжлива информация и извършвайки кибератаки". "Това става най-вече по време на избори", подчертава Столтенберг.