21 бързи размисли по евроизборите:

1. Ниска избирателна активност в България. Това трябва да е знак към политиците. Хората искаха да гласуват, но не намериха за кого. Сигурно около един милион души се оглеждат и чакат своите кандидати, платформи и визии.

2. ГЕРБ спечели с преднина, но като абсолютен брой гласове не може да се похвали много. Обърна кампанията в последните две седмици. Борисов отне думата на всички, които можеха да навредят и сам пое волана. И в пряко, и в преносно значение.

3. Ходът с привличане на СДС беше добър. Част от "старите седесари" дадоха гласове за ГЕРБ.

4. Искането на прошка също беше добро. Но ако от ГЕРБ решат, че "АпартаментГейт" или "КъщиГейт" или "ДругиГейт" са забравени, ще сбъркат много. Всеки опит да върнат някой от подалите оставка ще бъде грешка.

5. Тотално сбъркана кампания от страна на БСП. Имаха толкова възможности, но не успяха да се възползват.

6. БСП трябваше да е в парламента. Оттам се оплакваха, че Борисов прави кампания като премиер, а избягаха от възможността за непрекъсната пропаганда от парламентарната трибуна. Изумително странно решение.

7. Както пиша през последната година и половина, Нинова се опита да позиционира БСП като крайна консервативна религиозна формация. Според мен даже и нейните хора не разбраха какво точно иска да направи.

8. Лошо решение беше и два месеца преди изборите, вместо да прави кампания, Нинова да тръгва на вътрешни битки със Станишев, шеф на ПЕС. Ама явно "Говорит Москва" не прощава.

9. ДПС също загуби като абсолютен брой гласове. Да, ниската активност помогна за брой вкарани депутати, но сигналът е ясен. Фактът, че Ахмед Доган лично се обърна към гласоподавателите, също е показателен.

10. Крайно време е в ДПС да се определят дали наистина са либерали, като вземат отношение по някои теми. Като конвенцията срещу домашното насилие, например. Или пък да спрат да се наричат либерални, а да си признаят, че са консервативни, изконни и религиозни.

11. Идеята, че има много Динковци, претърпя неуспех. Да, кресливи са, но броят им не е толкова голям, колкото сами очакваха. Българите ясно показаха, че не искат фашизоиден национализъм. Все пак децата искат да са граждани на света.

12. Много формации се сбиха за този малък и креслив сектор – "Воля", "Атака", НФСБ, ВМРО, БСП, "Възраждане" и др. Сами се вкараха в капана на собствената си значимост. Разбираемо загубиха.

13. Това трябва и да е знак към управляващите да не се поддават на малкото, но изумително шумни патриотари, сектанти и т.н. А да отстояват цивилизационния избор на българите.

14. "Демократична България" (ДБ) успя да постигне много за кратко време. Като за първа кампания им се получи добре.

15. Но останаха в тесен сектор, не успяха да излязат от стандартната си аудитория. Трябва задълбочен и честен анализ и стратегически мерки как да разширят групата гласоподаватели.

16. Основна слабост на ДБ – вътрешните раздори. Половината кампания загубиха да се обясняват и да се карат вътрешно. Политическото сектанство на някои от членовете им няма да доведе до нищо добро. Уж демократи, а скачаха на всеки, който пишеше, че ще гласува за друг. Трябва да си направят модел за позитивна комуникация и да помолят симпатизантите си да са по-толерантни към хората. Изумително неприятно е някой да ти се кара, че не си достатъчно фанатизиран по неговите си разбирания.

17. Имаше интересни "кражби на гласове". Беше ясно, че Иванчева няма как да стане евродепутат, но взе гласове, които можеха да отидат към ДБ. Хората на Първанов излъгаха БСП и им взеха гласове под формата на "Коалиция за България".

18. Като цяло е необходим разговор за Европа, ценностите, цивилизацията и всичко останало. ЕС стана жертва на собствения си успех. Хората забравиха какво е било преди това. Необходима е непрекъсната комуникация по темата.

19. Глобално за Европа има повишаване на избирателната активност. Хората очевидно все повече разбират колко е важно гласуването в обединения ни дом. Даже Юнкер бил изненадан. Ама той се изненадва от всичко.

20. Глобално за Европа старите партии са в отстъпление. Не успяха да разберат, че светът се е променил, че хората са се променили и че трябва нов модел на комуникация.

21. Много нови партии влязоха в ЕП. Новите хора в новия свят очевидно искат повече зелени, устойчиви политики, харесват повече микро таргетирани послания. Старите партии не го разбраха и отстъпиха място.

Като цяло се радвам, че потвърдихме цивилизационния си избор да сме част от западната демокрация. Не е лесно, но дава устойчиви резултати.

Светът се промени. Хората се промениха. Комуникацията се промени. И стана изключително важна. Citizens Communication Management е основната посока за тази година.

Животът продължава. Идват следващите избори.

Усмихнат ден!