АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

През годините женският национален отбор по волейбол на България винаги е оставал в сянката на мъжкия. Съвсем несправедливо. Представителната ни формация при дамите има богата история, а през последните два сезона бележи завиден прогрес и отново зае полагащото й се място на световната волейболна карта. Най-сериозният тест за дамите обаче тепърва предстои. На 23 септември стартира световното първенство за жени в Италия, като след пауза от 12 години момичетата отново ще премерят сили с най-добрите.

Предстоящият мондиал е добър повод да си припомним къде са били волейболистките ни, къде са сега и за къде са се запътили.

Бляскаво минало

Най-големият успех на женския национален отбор е европейската титла от 1981 г. България е домакин на шампионата, а на финала момичетата на треньора Васил Симов побеждават считания за абсолютен фаворит отбор от СССР, воден от легендарния Николай Карпол. До момента това си остава единствената титла за женския ни волейбол.

Европейските шампионки: Т. Гогова , В. Стоянова, М. Стоева, Р. Каишева, Ц. Божурина,
А. Узунова, Р. Михайлова, М.Рангелова, Г. Станчева, В. Манова, Т. Димитрова, З. Стоичкова

Европейските първенства са най-успешните форуми за високите грации. Две години преди титлата от София, момичетата на Васил Симов печелят своите първи отличия от голямо първенство. Националките грабват бронзовите медали от европейския шампионат в Лион (Франция), където са изпреварени единствено от отборите на СССР и ГДР. Успехът е повторен 22 години по-късно във Варна. Тогава в тима ни играят звезди като Антонина Зетова, Нели Маринова-Нешич, Ваня Соколова и Анета Германова, а треньор е Емил Тренев.

Волейболистките на България печелят бронзов медал и от олимпиадата в Москва. Игрите от 1980 г. ще се помнят най-вече с политическия бойкот на 65 страни, начело със Съединените щати, които отказват да вземат участие в знак на протест срещу нахлуването на съветски войски в Афганистан. Протестът има сериозно отражение върху женския волейболен турнир, като три световни сили от осемте класирани отбора се оттеглят от участие. Това са Япония, Китай и САЩ. Благодарение на бойкота обаче, олимпийска квота печели женският отбор на България, който след това грабва бронзовите медали.

Бронзовите медалистки от "Москва ’80"

Въпреки успехите на европейската сцена, на световни първенства България никога не е стигала до почетната стълбичка. Най-високото постижение на волейболистките е 4-то място на мондиала в Москва (1952). Последното световно първенство, на което участваха нашите бе през 2002 г. в Берлин, където завършиха на 8-мо място.

Стабилно настояще

След като пропуснаха "Токио 2006" и "Япония 2010", сега женският ни национален отбор отново ще вземе участие на шампионата на планетата. На турнира в Италия ще премерят сили 24 отбора. Отборът ни се намира в добра форма и през последния сезон постигна престижни победи.

Възпитаничките на руския специалист Владимир Кузюткин спечелиха световното Гран При в трета дивизия и през следващата година ще се състезават във втора група. Тимът се класира и за европейското в Белгия и Холандия през есента на 2015 г., след като спечели първото място в квалификационната си група.

Антонина Зетова е в основата
на успеха от 2001 година
  

В момента България разполага с много талантливо поколение млади волейболистки, като основното ядро играе в най-силните първенства на света.

Капитанката Страшимира Филипова през изминалия сезон бе част от силния руски шампионат. С тима на „Факел” (Новий Уренгой) централната блокировачка завърши на осмо място в Суперлигата. Посрещачката Добриана Рабаджиева обличаше екипа на турския гранд „Галатасарай Даикин” (Истанбул), с който достигна до полуфиналите на турската Лига 1.

Една от основните ни носителки на точки - Емилия Николова, прекара сезон 2013/2014 в италианския Имоко Волей (Конелиано). В Италия игра и централната блокировачка Христина Русева, която бе в основата на успехите на „Луи Джо”(Модена).

Елица Василева през подсили южнокрейския "Хюнгкук Лайф", а през този сезон ще играе в шампиона и носител на Купата на Турция – „Вакъфбанк” (Истанбул). През последните години отборът е хегемон в Турция и един от най-добрите отбори в Европа и света.

Разпределителката Диана Ненова игра за тима на румънския гранд „Динамо” (Букурещ). Другата националка на този пост - Лора Китипова, се подвизаваше в азербайджанския „Азеройл” (Баку). Също в Баку, но в тима на „Локомотив”, се състезава и основното либеро на националния отбор - Мария Филипова.

Оптимистично бъдеще

Въпреки че, състезателки, треньори и федерация не се нагърбват с конкретни цели и очаквания, играта, която волейболистките показват в последните месеци, е залог за достойно представяне и оптимистично бъдеще за този отбор.

Страшимир Филипов е капитан на отбора от 2011 година

„Едва ли някой може да даде точна прогноза на кое място ще завършим. Най-важното е да отидем да играем задружно и да се забавляваме, особено срещу най-силните съпернички. Няма нужда от излишно напрежение или някакъв комплекс от това, че играем срещу тях, защото не ни се случва за първи път, коментира Страшимира Филипова преди началото на мондиала.

„Със сигурност сме по-уверени в сравнение с предишни години. Печелим силни турнири със силни отбори”, добавя Елица Василева.

На започващия на 23 септември мондиал България попадна в силната група B”, където са отборите на Канада, Камерун, Сърбия, Турция и Бразилия. Именно срещу „селесао” ще е и първият мач на нашите.

„Непобедими съперници няма, побеждавали сме всички в тази група, и Бразилия, и Сърбия. Треньорът казва, че е хубаво, че първият ни мач е с Бразилия. Ние му вярваме, и се надявам, че ще имаме резултат“, завършва оптимистично Василева.