Руският президент Владимир Путин каза, че международната система за контрол над ядрените оръжия е на път да се разпадне, защото САЩ напускат един след друг съставящите я договори.

На среща с шефове на чуждестранни информационни агенции преди Международния икономически форум в Петербург той каза, че Вашингтон първо се е оттеглил от Договора за противоракетната отбрана.

"А всъщност това беше първата крачка към фундаментален разпад на целия корпус на международните отношения в сферата на глобалната безопасност и много сериозна крачка", каза Путин.

Той добави, че сега САЩ всъщност еднострано са решили да прекратят участието си в Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), при което се опитват да "стоварят" отговорността за това на Русия. Путин заяви, че САЩ са разположили в Румъния ракети в нарушение на ДРСМО.

Най-новото хиперзвуково оръжие на Русия може да защити страната дори в случай на прекратяване на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ), каза Путин. Той изтича през 2021 година и никой не преговаря с Русия за продължаването му, допълни руският президент.

"Е, може да не го продължаваме. Най-новите ни системи са такива, че гарантирано осигуряват безопасността на Русия в достатъчно дълга историческа перспектива - имам предвид, че направихма значителна крачка напред, трябва направо да кажем, че изпреварихме нашите конкуренти в този смисъл в създаването на системи на хипер (звуково) оръжие", каза Путин.

Той призова в дискусията за контрола над стратегическите въоръжения за бъде включена "световната общественост".

"Ние сме готови на това, ние сме уверени в своята безопасност, но загрижеността от пълния демонтаж на целия този механизъм в сферата на контрола над стратегическите въоружения и в сферата на неразпространението, разбира се, съществува. Какъв е изходът? Изходът е само в съвместната работа", каза Путин.

Той посочи, че разговорите му с американския му колега Доналд Тръмп за стратегическата стабилност внушават известен оптимизъм, но са нужни практически стъпки. Путин каза и че в разговорите трябва да бъдат включени всички държави, които имат ядрени оръжия, а не само признатите за такива.

Нов СТАРТ е подписан през 2010 г. от тогавашните президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев. Договорът ограничава двете страни да притежават по не повече от 1550 дислоцирани ядрени бойни глави и 700 дислоцирани ракети и стратегически бомбардировачи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Путин обясни и че е приел със спокойствие факта, че не бил поканен на тържествата по случа 75-годишнината от десанта в Нормандия през Втората световна война. На въпрос по темата той отвърна с реторичен въпрос защо е трябвало непременно да бъде поканен и подчерта: "Имам си достатъчно много работа", съобщи ТАСС. Путин изтъкна, че е важно да се съхранява историческата памет за войните и нацизма и се възмути, че в редица столици из Източна Европа, в Украйна и балтийските държави "се разхождат хора със свастики". 

Президентът на Русия декларира, че неговата страна няма намерение да се намесва във вътрешната политика на САЩ. Без да посочва имена, той заяви, че някои държави не желаят да бъдат изработени общи правила за ненамеса в чужди работи, за да могат сами да прибягват до такива действия. Путин даде Либия и Ирак като пример за негативните последствия от външна военна намеса. По думите му никой от съюзниците на САЩ не е привърженик на военната намеса в друга страна и даже съседите на Венецуела, които осъждат режима на Николас Мадуро, са против военната намеса там, съобщи ТАСС.

Путин предупреди, че евентуална военна намеса на САЩ във Венецуела ще има катастрофални последици. Той обясни, че присъствието на руски военни експерти в латиноамериканската страна е да обслужват доставеното руско въоръжение, което са задължени да правят по договор. Путин декларира, че Русия няма намерения да изгражда своя военна база във Венецуела, предаде Ройтерс.