Конституционният съд на Молдова реши да отстрани от длъжност президента Игор Додон и да назначи за временен държавен глава Павел Филип, премиер на страната, съобщиха Ройтерс и ТАСС, предава БТА.

Додон коментира, че това решение е насочено към по-нататъшна узурпация на властта.

"Това е отчаяна стъпка - да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта", каза той в коментар за РИА Новости. На въпрос как президентът планира да действа в тази ситуация, отговорът беше кратък: „Външна и вътрешна мобилизация“.

Временният президент на Молдова Павел Филип съобщи малко по-късно, че е подписал укази за разпускане на парламента и произвеждане на извънредни парламентарни избори на 6 септември. 

Предсрочните избори са "най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза", каза той на пресконференция, предавана по телевизията. 

"На Молдова, където се създаде двувластие, ѝ е необходима помощта на международната общност." Това написа на страницата си във Фейсбук преди да стане известно решението на съда Додон. 

"Демократическата партия няма намерение мирно да предаде властта на законното парламентарно мнозинство и законното правителство. Независимо от това, че вчерашните процеси в парламента и сформираното ново правителство получиха подкрепа от мнозинството от гражданите и бяха признати от партньорите ни от чужбина и на Запад, и на Изток. При това положение нямаме друг изход, освен да се обърнем към международната общност с призив да стане посредник в процеса на мирното предаване на властта и/или да призовем народът на Молдова на безпрецедентна мобилизация и мирни протести", написа Додон. 

След парламентарните избори през февруари парламентът не успя да състави управляваща коалиция и правителство. В събота бе избегната опасността от разпускане на парламента и предсрочни избори. Това стана, след като социалистите, които подкрепят президента, се договориха с проевропейския блок "Сега" да действат срещу Демократичната партия на олигарха Владимир Плахотнюк, която контролираше предишния парламент и правителството. 

Посланиците на Русия, САЩ и ЕС пристигнаха в парламента, където бе избран председател и бе съставено правителство начело с Мая Сайду, лидера на влизащата в блока "Сега" Партия на действието и солидарността.

Конституционният съд обяви тези решения на парламента за незаконни, а законодателите отговориха, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.

Подобно временно отстраняване на Додон от Конституционния съд имаше и през септември 2018 г. Решението бе взето, след като Додон заяви, че няма да одобри предложени от премиера Павел Филип кандидатури за здравното и земеделското министерство, защото нямат нужната квалификация.

С временното отстраняване от длъжност на президента правомощията му се поеха тогава от председателя на парламента, който можеше да одобри номинациите на двамата министри.