Украински политиции и чуждестранни дипломати се присъединиха към хиляди участници в гей парад в Киев днес. Той беше най-големият и най-мирният в бившата съветста република досега, предаде Ройтерс.

Тълпи хора, много от тях облечени в ярки цветове, дефилираха по улиците в центъра на украинската столица, носейки плакати "Разнообразието е красиво", "Човешки права=щастлива страна", "Насилие-не, права-да".

От двете страни ги пазеха плътни кордони от полицаи с шлемове, но нямаше насилие въпреки присъствието на няколкостотин протестиращи срещу парада.

Неделният марш в Киев беше част от "Месеца на прайда", който лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) по света празнуват.

Украинският президент Володимир Зеленски, бивш комедиант, който встъпи в длъжност миналия  месец, насърчава културата на толерантност, казвайки, че е за равноправието и свободата на всички хора.

Украинският парламент прие през 2015 година закон, който забрани дискриминацията на работното място, като част от законодателството, което страната трябваше да има, за да се класира за безвизов режим с ЕС.

“Благодаря на полицията и на другите закононалагащи агенции заради охраната на днешния прайд в Киев", написа в Туитър британската посланичка Джудит Гау.

Тя публикува нейни снимки и снимки на нейни колеги,  които участваха в събитието.

Уилиям Б. Тейлър, шарже д'афер в посолството на САЩ в Украйна, написа в същата социалан мрежа:

"Ние сме с всички украинци, които се борят за равенство и недискриминация".

Ройтерс отбелязва, че хомофобските нагласи в Украйна остават широко разпространени. Почти 47% от украинците мислят, че правата на сексуалните малцинства трябва да бъдат ограничени, докато 37.5% са против ограниченияга. 15.6% нямат мнение, сочи проручване на мозъчния тръст "Демократични инициативи" сред 1998 души миналия декември.

Неделният парад беше далече от силовите сблъсъци станали на същото събитие през 2015 година, пише агенцията.