Безценни съвети срещу тероризъм, предназначени за ученици от 9-и клас, са качени на сайта на МО. Обемистият труд „Действия на гражданите за оцеляване при терористични действия и война, както и при откриване на невзривени боеприпаси“ слага край на такива бичове за обществото като шарените дрехи, шумните сбирки и автостопа.

Тъй като читателите стe ни скъпи живи и здрави, решихме да ви запознаем с някои от основните жалузи, които военните набиват в главите на подрастващите. Сега му е времето!

„Терористичният акт е вид извънредно произшествие, криза, която се характеризира с внезапност, неопределеност, сложност за вземане на решение, често със значителни загуби и стресово състояние на хората“, четем още в увода.

Което си е истина – примерно на 11 септември в Ню Йорк можеха да се наблюдават всичките накуп, особено това със стресовото състояние, ако си на 80-ия етаж. Още преди същинската глава, наречена „Действия за оцеляване...“, авторите посочват, че е добре изредените по-долу мерки да бъдат преглеждани редовно и споделени с близките. Ето и няколко от съветите, с които трябва да става и си ляга средношколецът:

Сменяйте личния си режим всеки път, когато е възможно. Родители, ако от днес децата ви започнат да се прибират през Пазарджик или в 3 нощта, или да ви изненадват, като въобще ги няма, да знаете, че прfсто изпълняват препоръките на МО.

Научете местоположенията на гражданската полиция, военната полиция, правителствените агенции и другите, където вие можете да намерите убежище или помощ. Ако сте на около 40 г., и случайно не знаете адресите на 9-те софийски РПУ-та (да не говорим за останалите), смятайте живота си за провален. А военна полиция знаете ли къде е?

Избягвайте споровете на обществени места или конфронтациите. Съобщавайте на властите за всеки възникнал проблем. Всеки мач на стадион попада в тази опасна графа, тъй като там често се разразяват „спорове на обществено място“, при това доста цветисти. Ако чуете нещо нередно между агитките на ЦСКА и Левски, незабавно съобщете на властите.

Поддържайте под ръка минимум едноседмичен запас от жизнено необходими медикаменти. Накрая разбрах защо първолаците тътрят раници по 20 кила – с лекарства са...

Не изпъквайте. Избягвайте публичността. Не харчете големи суми пари. Тези 3 бисера без съмнение са напълно съобразени с битието на съвременния тийнейджър. Той ги ненавижда и трите – и изпъкването, и публичността, и харченето на пари.

Съветите конкретно за поведение у дома звучат в следния дух:

Осигурете си добра видимост към пътищата до вашия дом., Монтирайте здрави врати и ключалки., Монтирайте прозорци, които не позволяват лесното проникване... Само не разбирам какво не му харесват на Петко от Лясковец, като ги беше изпълнил всичките.

И ако „Лично унищожавайте всички пликове от писма и други неща, които отразяват лична информация“ и „Не позволявайте вашият боклук да става извор на информация“, възпитават начинаещи Джеймсбондовци, то:
„Избягвайте честото минаване пред прозорците и застояването на балконите“, е още по-важно. Най-добре младините ви да минат скрити под маса в ъгъла, унищожавайки стари сметки за парно със специална машина.

Графата с жизнеспасителни съвети "По време на пътуване" също заслужава вашето внимание, ако искате да оцелеете дълго и невзривено.

Не докосвайте вашето превозно средство, докато не го проверите подробно (погледнете вътре в него, огледайте около него и погледнете под него). Ако съседът ви се е наврял под полското си фиатче, това прави, вервайте.

"Пътувайте в група – безопасността е в броя", сякаш напомня за психиката на едни отминали времена. Не е ясно как ще реагира КАТ обаче на съветите: "Пътувайте по натоварените пътища, избягвайте изолираните и опасни места" и "Сменяйте времената и маршрутите". Тук има типичен разнобой между институциите, защото "Пътна полиция" обикновено ни казва обратното - да пътуваме прогнозируемо и да избираме алтернативни трасета като Подбалканския път например... Сега на кого да угодиш?!

Съветът: "Не използвайте постоянно една и съща спирка на автобус или стоянка за таксита" също може да направи живота на родителите интересен и изпълнен с преживявания, ако се спазва стриктно от гимназистите.

Затова пък с краткия императив: "Не вземайте стопаджии" армията забива последния пирон в ковчега на хипарите. Не съм чул Доку Умаров да се вози на стоп, но ако видите брадясали хора с кърпи, увити около главите и избелели дрехи, да махат от Иракли към София - терористи ще да са, бъдете сигурни! Отделно, че в 9-и клас не е много редно да шофирате, камо ли и със стопаджии...

За в хотела добра работа върши съветът: Поддържайте своята стая и лични вещи чисти и подредени, така вие ще познаете ако някои ви е бъркал във вещите или има предмети, които не са ваши. Къде остава обаче романтиката на летните лагери, ако се спазват тези два: "Не давайте номера на стаята си на непознати" и "Не допускайте непознати във вашата стая".

Към съветите за поведение на улицата ще пропуснем този да се избягват тълпите, който очевидно е в противоречие с по-горните апели да сте социално животно. Този обаче: "Избягвайте едри хора и такива с много багаж, както и избягвайте да държите ръцете си в джоба", буди недоумение... Представих си един известен адвокат, ако тръгне с раница на Витоша, как никога няма да си намери приятели.

Обаче, господа военни, признайте си, че това за ръцете в джобовете си го добавихте от вас - какво отношение има това към тероризма?! Пропуснали сте да не се дъвче дъвка - другия кошмар за шапкаря.

Вътре има и цитат от израелските спецслужби: Бъдете крайно внимателни в близост до хора, които са облечени неподходящо за сезона. Следете внимателно мимиките на лицата им. Самоубиец-атентатор (Шахид), който се готви да извърши атентат, винаги изглежда съсредоточен, плътно стиска устни като при молитва! Пък аз знам един приятел, който изглеждаше съсредоточен и плътно стискаше устни "като при молитва", след като беше ял нещо неподходящо.

Следващият съвет също е важен: Ако непознат се окаже в позиция зад гърба ви, обърнете се с лице към него и бъдете в позиция за самоотбрана, ако се наложи. Нанесете неочакван удар с каквито материали имате под ръка чанта, ключове, чадър, след което започнете да викате „Пожар” или „Гори”.

Да напомним, че всяка сутрин хиляди хора в метрото се оказват в позиция зад гърба ви...

"Ако непознат човек влезе в асансьора и любезно ви задържи вратата, му откажете по същия начин, като му отвърнете, че живеете на втория етаж и нямате нужда от асансьор." Значи младото поколение освен да не вярва на вежливости, трябва и да послъгва.

"Избягвайте да се унасяте в сън, докато се намирате в движение в обществен транспорт", е първият от пакета "транспортни" съвети. Това е важно да се знае в новите спални вагони на БДЖ. Следва откос от нови 3 безценни напътствия:

Избягвайте ярките цветове за дрехите си, обличайте се по-неутрално, а също така и избягвайте дрехите с военни кройки и цветове.
Избягвайте да носите прекалено много украшения, както и разговорите на политическа или религиозна тема по телефона или с непознат.
Не прекалявайте с алкохола извън дома си.

Дълго може да се размишлява защо трябва да сме в бозаво, какво пречат "милитъри" дрехите и защо украшенията са сложени в една графа с нетактичните разговори на религиозна тема. Като последното си е обикновена простащина.

Третият постулат обаче е кратък и ясен и преведен може да звучи и така: Приберете се и се напийте като свиня - така терористична опасност няма!

От подборката съвети "В автобус" особено силно впечатление на софиянци ще направи: "В обществен транспорт е най-добре да сте седнали." Ами да - и ние знаем, че е най-добре...

И ако преди имаше противоречие с полицията, сега се открива и вътрешно такова у автора: "Старайте се да сядате в централните вагони, ако се намирате във влак или метро", а само няколко реда по-надолу: "Избягвайте вагоните в центъра на композицията, старайте се винаги да сте прави с лице към посоката на движение." Сега - прави или седнали, в центъра или в крайните вагони?!

Глава 1.13 с мерки за защита на заложници започва така:

Да оцелее – това е мисията на всеки взет за заложник. Ами то, като се замислиш, това е мисията и на останалите.

Два от ценните съвети звучат така: "Запомнете броя, имената, физическите характеристики, акцентите, личните навици и ранговото структуриране на вашите похитители" и "Не обръщайте внимание на изолацията и на опитите на терористите да ви притеснят". Да бе - кво ви пука, особено, ако сте им искали преди това личните карти, обяснили са ви кой точно какъв е по ранг, кой е завършил в Пакистан, кой в Еритрея, и сте си записали всичко това надлежно.

Ако вече сте заложник, също следват 4 хубави съвета:

Правете физически упражнения всекидневно.
Четете всичко, което можете да намерите, за да държите своя ум активен.
Яжте, каквато храна ви предложат, за да запазите силите си.
Установете бавен, методичен режим за всяка задача.

Спазвайте ги и без да сте отвлечен - само това може да добавим.

Съвсем бегло ще надзърнем и в главата "В случаи на опит за спасяването ви". Тя започва с "Паднете на пода" и завършва с: "Веднъж пуснат, не правете изявления пред медиите, докато не бъдете инструктиран от подходящите власти." Значи, това медиите са голяма гад, за да намерят специално място в инструкциите срещу международния тероризъм.

На фона на изреденото разделът какво да правим при откриване на невзривени боеприпаси, си е направо скука. Сред напътствията, ако вече взривното устройство е гръмнало, са и тези:  "Спрете! Не се хвърляйте на земята" и "Ако поставяте турникет – закачете на ранения табелка с точния час на поставянето му, не го разхлабвайте никога." Значи така ще си стоим прави до бомбата, докато горкият човек трябва да ходи до края на живота си с неразхлабен турникет...