Какво е световното равнище на доверието в националните и международните медии и къде седи България в това отношение.

Това показва ново изследване на асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 58 държави по целия свят и сред близо 60 000 респонденти, излъчено и по БНТ.

В България не се открояват крайни стойности, отчитат социолозите. Но все пак - една трета не вярват на медиите у нас.

По отношение на доверието в националните медии 52% от световното население избира по-скоро уклончивия отговор "Вярвам само до определена степен", 22 на сто споделят, че по принцип вярват, а 21% категорично заявяват, че нямат доверие на националните медии в своята държава. Останалите 5% не могат да отговорят.

Сходна е картината и по отношение на международните медии – също 52% по света споделят,  че вярват, но само до определена степен, 18% имат доверие, а 23 на сто въобще не се доверяват на информацията от чуждестранните медии. Останалите се затрудняват да отговорят.

"Така се оказва, че по света няма съществена разлика в отношението на обществото към вътрешните или международните източници на информация. Отношението е еднакво противоречиво.

Изследването показва, че в страните с по-висок жизнен стандарт и с по-високи степени на свобода идва и по-висока критичност към медиите и по-спокойно споделяне на тази критичност", посочват от "Галъп".

Къде сме ние?

В България не се открояват крайни стойности. По отношение на националните медии 48% избират опцията "вярвам до определена степен". 30 на сто от българите заявяват, че изобщо не им вярват, а 16% обикновено се доверяват. Останалите 6% се колебаят.

Колебанието става по-сериозно, когато стане дума за международните медии - 16% е делът на тези, които не знаят как да отговорят. 45 на сто вярват до определена степен, 24% не се доверяват, а 15% - по-скоро се доверяват.

"Резултатите все пак показват, че българите не изразяват определено предпочитание към домашните или към чуждестранните канали за информиране. Като цяло, с известни леки разминавания, подобни са настроенията и сред нашите съседи. В Сърбия и в Косово обаче недоверието към международните медии е по-осезаемо", отчитат социолозите.

България:

Вярвате ли на националните медии?

48% - До определена степен

16% - Обикновено да

30% - Изобщо

6% - Без отговор

***

По света:

Вярвате ли на националните медии?

52% - До определена степен

22% - Обикновено да

21% - Изобщо

5% - Без отговор