Миналия месец фронтменът на "Пинк Флойд" Дейвид Гилмор продаде колекцията си от китари за рекордните  21,5 милиона долара. Прочутата му "Черен Страт" Фендър Стратокастър бе закупенa за 4 милиона долара от собственика на отбора по американски футбол Индианаполис "Колтс".

Само няколко седмици по-рано базираната в Ню Йорк аукционна къща "Сотбис Холдингс" продаде на търг най-скъпата импресионистична картина на света - "Купи сено" (Клод Моне) за 110,7 милиона долара.

Няма търсене само на музикални инструменти и картини. Аукционни къщи също могат да бъдат придобити.

Само няколко дни преди търга на "Пинк Флойд" френско-израелският магнат Патрик Драхи предложи умопомрачителните 3,7 милиарда долара, за да се сдобие със "Сотбис".

Най-големият американски икономически ръст в историята може би най-добре се характеризира с все по-нарастващата пропаст между безмерно богатите и всички останали.

Сделките за големи пари стават все по-големи, от корпоративни сливания, до индивиди, купуващи луксозни пентхауси, спортни отбори, яхти и какво ли още не от всяка точка на Земята.

През 2008 г. милиардерите в САЩ са 267, докато през 2018 г. - 607.   

"Богатите са станали по-богати и те са станали по-богати по-бързо", заяви Джон Матюс, председател на Ultra High Net Worth, която е част от "Обединената банка на Швейцария". "Необходимостта и желанието за консумация се повишават", допълни той.

Също така обаче има доказателства за стагнация при доходите на по-бедните съсловия. Най-богатите 20 процента сред американците притежават 88 процента от благосъстоянието на страната по данни на "Федералния резерв" от 2016 г. Същевременно 39 милиона граждани живеят на купони, което е с 40 процента повече от 2008 г.

Преди десетилетие подобен вид икономически растеж бе невъзможен. Финансовата система на САЩ потъна в разруха, а хората се страхуваха, че провалите на банките завинаги ще подкопаят устоите на капитализма.

Политиците се опитаха да стабилизират пазарите и да повишат цените на активите, когато американските жилищни пазари се срутиха. Те не направиха достатъчно, за да се справят с неравенството на доходите и богатството. 

Днес много от знаците за "мегаблагосъстояние", които предхождаха финансовата криза, отново са извадени на показ.

Ефектът "благосъстояние"

Примерите са големи и малки.

Цената на вечеря във "Френч Лаундри", шикозния ресторант в Калифорния, се покачи с 35 процента до 325 долара на човек, от 240 долара преди 10 години, като така инфлацията е изпреварена с приблизително 20 процента.

Бакалавърското обучение в Колумбийския университет е почти 60 000 долара на година, скок от 39 000 долара през учебната 2008 г.

Стоковият пазар на САЩ се е утроил през последното десетилетие.

Шефът на хедж фонд Кен Грифин постави рекорд за САЩ, като закупи пентхаус за 238 милиона долара в "Сентрал парк", Ню Йорк.

Наемите в града са се повиши два пъти по-бързо от надниците според данни на StreetEasy в периода 2010-2017 г. Цените за домове са близо до най-ниското си ниво на достъпност от 2008 г. насам, посочва доклад на ATTOM Data Solutions.

През последните 10 години броят на бездомните се е повишил със 70 процента, твърди "Коалицията за бездомните".

Според директорката на Central Berkshire Habitat For Humanity Каролайн Вали високите цени на здравни услуги и липсата на големи работодатели нанася тежки щети на определени ргиони в САЩ. 

Гневът срещу икономическото неравенство провокира някои от кандидат-президентите на Демократическата партия да обещаят намаляване на цените за здравеопазването, да гарантират запазването на работните места и да се увеличи данъчното облагане на най-богатите.

Според някои икономисти ръстът може да забави скорост, тъй като ефектът от понижаването на данъците и ниските лихвени проценти ще отслабва, докато търговските сражения между САЩ и Китай продължават.

Те се страхуват, че при нова рецесия ще бъдат ударени гражданите с ниски надници, като тези, които отскоро са на работния пазар, може да загубят и работата си.

"Ползите от продължителното възстановяване сега достигат до тези общности до степен, която не е била постигана от години", заяви председателят на "Федералния резерв" Джероум Пауъл. "Много хора, които в миналото се бориха да останат на работа, сега разполагат с възможност да отворят нови и по-добри страници в историята на живота си. Всичко това подчертава колко необходимо е да се задържи икономическото разрастване", допълно той.

Анализът на Тревър Хъникът е публикуван в Ройтерс, откъдето го препечатваме.