"Министърът на правосъдието Данаил Кирилов запозна посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс със законопроекта, който, съобразно с действащата конституционна уредба, въвежда механизъм за разследване на т. нар. трима големи в съдебната система."

Такова съобщение дойде в петък от пресцентъра на Министерство на правосъдието. 

"По време на срещата им днес в Министерството на правосъдието той обясни, че готвеният законопроект е в унисон с Конституцията на България, според която главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд имат еднакъв статут, а целта на новите текстове е постигане на подкрепа от европейските ни партньори за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка", се казва още в текста.

Това на практика означава, че днес Кирилов се е опитал да убеди британската посланичка в "своята версия" за изменения в НПК и в Закона за съдебната власт, с които той смята, че ще се въведе ефективен механизъм за преследване на "тримата големи" - главният прокурор и председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС). 

Неизменното настояване за въпросния механизъм на Европейската комисия, както и на Съвета на Европа обаче не засяга върховните съдии. В цялата си "кореспонденция" с държавата до момента оттам настояват за работещ механизъм за наказателно преследване на обвинител номер едно, който по Конституция е на върна на йерархичната пирамида и на практика е недосегаем. А не пакетно на т.нар. "трима големи", каквото е намерението на Кирилов. Той се позовава на това, че в Конституцията статутът на тримата бил еднакъв. Без да отчита факта, че главният прокурор е начело на цяла структура, а съдиите са административни ръководители и за разлика от Сотир Цацаров (в случая) не могат да упражняват контрол и да ревизират делата на всички съдии.

На проведените от Кирилов публични дискусии по предложените от него законови изменения, съдии от различни съдилища призоваха за промени в Конституцията, с които да се позволи реално наказателно преследване срещу главния прокурор. В свое становище от края на юни от СЕ посочват по адрес на обвинител номер едно: "конституционна реформа също може да представлява адекватна мярка". България е заплашена и с резолюция този декември. Кирилов обаче даде заявка, че дебат за изменения в основния закон няма да има и ще предложи текстовете си такива, каквито ги е изработил (с някои козметични корекции).

"На въпрос за предстоящата процедура по избор на нов главен прокурор правосъдният министър отговори, че се надява "с широка подкрепа на поста да бъде избран честен професионалист с воля и характер", ни уведомяват още от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Научаваме и, че:

"По темата за корупцията по високите етажи министър Кирилов заяви, че усилията на правителството са свързани с постоянно противодействие, а не с еднократен акт".

Както и че:

"Посланик Хопкинс благодари за подробните разяснения по обсъдените теми."